Beeld Bartje op mysterieuze wijze verdwenen

DELEN

Beeld Bartje op mysterieuze wijze verdwenen

In het gemeentehuis van Assen staat het originele beeld van Bartje. Deze blijkt op mysterieuze wijze te zijn ontvreemd. Schoolkinderen van basisschool De Driemaster uit Assen ontdekte gisteren de verdwijning. De Bibliotheek van Assen zal in haar eigen studio vandaag tekst en uitleg geven en deze ‘extra’ uitzending is vanavond te zien op de website van de bibliotheek. In de uitzending wordt iedereen gevraagd om mee te zoeken naar het beroemde Drentse mannetje. Ook Nieuws in Assen vraagt iedereen om uit te kijken naar Bartje. Misdaadverslaggever John van den Heuvel zet zich tevens in om Bartje terug te vinden! Bekijk het Bartje Journaal ! Klik hier !

Bartje

Bartje werd geschreven door Anne de Vries, een schoolmeester die Drentse streekromannen schreef over het boerenleven. Het gaat over een jongetje uit een arm arbeidersgezin in Drenthe.

Het is geschreven in de jaren ’30. Het vervolg heet “Bartje zoekt het Geluk”. Daarin zoekt Bartje het geluk. Hij komt er al snel achter dat dat niet zo makkelijk is als hij altijd had gedacht. Bartje maakt veel fouten, maar trouwt uiteindelijk met een vriendin uit zijn jeugd en gaat samen met haar en hun geit in een klein huisje wonen.  Zijn bekendste uitspraak is: “Ik bid niet vuur bruune bonen!” (die vind hij zo vies dat hij er niet voor wil bidden, terwijl het de regel was dat iedereen eerst bad voor het eten)

Eerder gestolen

Bartje
De originele Bartje

Bartje heeft een standbeeld in Assen, dat in 2004 door grappenmakers werd gestolen en voor de voeten van het beeld van de legendarische krijger Grote Pier in Friesland werd gelegd. Het beeldje was al eerder gestolen voor de grap, maar wordt steeds weer netjes teruggegeven. Bartje kreeg landelijke bekendheid toen er in de jaren ’70 een televisie serie gebaseerd op de boeken werd gemaakt. Alle rollen werden gespeeld door Drentse mensen en er speelden geen bekende acteurs en actrices mee. Hierdoor leek de serie erg realistisch. Er werd in het Drents dialect gesproken door alle figuren.

Het beeldje van Bartje was eerst van steen maar is uiteindelijk vervangen door een bronzen beeldje. Zo kon het niet meer worden gestolen of vernield, of in elk geval wel veel moeilijker: het was te zwaar om mee te dragen en veel steviger. Daarna is het beeldje verder met rust gelaten door vandalen en grapjassen.