15 aanhoudingen tijdens Asser TT Nacht

DELEN

15 aanhoudingen tijdens Asser TT Nacht

De politie heeft donderdagavond en -nacht tijdens de festiviteiten rondom de TT in totaal 15 mensen aangehouden voor uiteenlopende feiten. De meeste aanhoudingen werden verricht voor mishandeling, vernieling, belediging, openbare dronkenschap en diefstal. Grote incidenten deden zich niet voor. Er zijn geen aanhoudingen verricht op basis van de afgekondigde noodverordening.

Voor de politie verliepen de festiviteiten nagenoeg probleemloos. De arrestaties voltrokken zich in de binnenstad en bij de campings bij het TT-circuit. Vijf arrestanten zijn ingesloten. De rest kon na verhoor naar huis. Een 21-jarige Assenaar werd vrijdagochtend vroeg in zijn woning aangehouden omdat agenten tijdens surveillance op de digitale snelweg een foto van hem tegenkwamen met een pistool in zijn broeksband en daarbij de tekst ‘Klaar voor de TT’. In zijn huis werd het ‘pistool’ aangetroffen, een op een echt pistool lijkende aansteker. Omdat het geschikt is om iemand mee te bedreigen is het een verboden wapen en is het daarom in beslag genomen. De Assenaar krijgt hiervoor een proces-verbaal.

Verkeerscontroles

Rondom de TT controleert de politie ook het verkeer. Bij de verkeerscontroles is er onder andere aandacht voor snelheid en alcoholgebruik. Donderdag heeft de politie rondom het centrum van Assen diverse voertuigen gecontroleerd. Veertig voertuigen zijn gecontroleerd na een hit met de ANPR . In ruim 30 gevallen was het een hit vanwege openstaande boetes of achterstallig betalingen bij de belastingdienst. Bij de controle was ook de belastingdienst aanwezig. Die heeft drie voertuigen in beslag genomen en zo’n 60.000 euro aan openstaande boetes geïnd. De politie nam in totaal 115 blaastesten af. Geen van de bestuurders had te veel gedronken. Bij de controle was ook het BOB-campagneteam van VVN aanwezig. Er is proces-verbaal opgemaakt voor het maken van een wheely, verlopen APK, niet verzekerd zijn en omgebogen kentekenplaat. Eén persoon moest zijn rijbewijs inleveren. Van drie personen die nog boetes hadden openstaan heeft één deze betaald (400 euro) en van de twee anderen is het voertuig buiten gebruik gesteld omdat zij niet konden betalen. Tijdens de verkeerscontrole is één persoon aangehouden, omdat deze in het bezit was van softdrugs.

Tijdens videosurveillance zijn drie rijbewijzen ingevorderd van automobilisten vanwege forse snelheidsovertredingen. Vijf Engelse motorrijders kregen een boete van 237 Euro omdat ze rechts inhaalden via de vluchtstrook op de A28.

Preventieactie

De politie focust zich naast de operationele inzet rond de TT in Assen op enkele speciale preventieprojecten. Evenals in 2013 wordt opnieuw het offensief ingezet tegen motordiefstallen. Ook is er dit jaar extra aandacht voor zakkenrollers en voor diefstallen uit tenten op de zogeheten TT-campings. Vandaag worden de motorrijdende bezoekers van de TT met onder meer matrixborden gewaarschuwd. Bij de hotels wordt door de politie een extra oogje in het zeil gehouden. Tot nu toe zijn er bij de politie nog geen diefstallen van motorfietsen gemeld. Aan de Hertenkamp werd wel een BMW 745 gestolen, kenteken 54-KJX-9. Rond twee uur kwamen bij de politie enkele meldingen binnen dat er zakkenrollers zouden zijn op het Koopmansplein. Hier is nog geen aangifte van gedaan. Eén persoon heeft aangifte gedaan van diefstal van een portemonnee uit een tent. Bij het circuit werd een tent opengesneden en daaruit zijn merchandising artikelen gestolen.