Tel Aviv — Bij Israëlische aanvallen kwamen ruim 600 mensen om het leven Gazastrook Volgens het ministerie van Volksgezondheid van het door Hamas geregeerde Palestijnse gebied is het dodental in de eerste tien dagen van 2025 sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 2023 gestegen tot ruim 46.000. Een nieuwe schatting suggereert dat dit veel hoger zou kunnen zijn. Israël lanceerde de oorlog nadat Hamas een ongekende terroristische aanval had uitgevoerd waarbij 1.200 mensen om het leven kwamen en 251 gijzelaars werden gegijzeld.
Het totale dodental in Gaza vertegenwoordigt iets meer dan 2% van de bevolking van de kleine enclave; Sinds de door Hamas geleide terroristen vijftien maanden geleden Zuid-Israël aanvielen, zijn er elke maand gemiddeld ongeveer 3.000 mensen gedood, of 100 per dag.
Israël verwerpt de cijfers van Palestijnse functionarissen en geeft Hamas de schuld van alle doden in Gaza, waarbij de groep ervan wordt beschuldigd burgers als menselijk schild te gebruiken. Maar nieuw onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet suggereert dat het cijfer dat het ministerie van Volksgezondheid van Gaza voor de eerste negen maanden van de oorlog heeft verstrekt, met maar liefst 40 procent kan zijn onderschat.
Volgens het onderzoek van Lancet is het dodental in Gaza een lage schatting
Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zei dat vanaf het begin van de oorlog tot 30 juni 2024 minder dan 38.000 mensen waren gestorven aan traumatische verwondingen. peer-reviewed onderzoek Volgens gegevens van gezondheidsfunctionarissen, overlijdensberichten op sociale media en een online-enquête kwamen in die tijd ruim 64.000 mensen om het leven.
CBS News kan de cijfers niet onafhankelijk verifiëren, en de Israëlische autoriteiten hebben sinds het begin van de oorlog westerse journalisten verhinderd Gaza binnen te komen om onafhankelijk verslag te doen.
The Lancet merkte op dat de schatting niet de duizenden mensen omvat waarvan men denkt dat ze nog steeds vastzitten onder het puin, of degenen die tijdens de oorlog zijn omgekomen als gevolg van gebrek aan toegang tot voedsel, water of medische zorg.
“Ik was diepbedroefd nadat ik mijn familie had verloren”, vertelde de 21-jarige Mahmoud Sukkar aan het lokale team van CBS News in Gaza. Alle zeventien leden van zijn familie, inclusief zijn moeder, vader en tweelingbroer, werden in de eerste maand van de oorlog gedood bij een Israëlische aanval op hun huis in Gaza-stad.
Sukkar, de enige overlevende, woont nu alleen in een tentenkamp in Deir al-Balah in centraal Gaza.
‘Ik heb geen wensen,’ zei Sukkar. “Ik wil de graven van mijn familie bezoeken. Het enige wat ik wil is hun graven bezoeken.”
Israël blijft de Houthi’s in Jemen aanvallen
Terwijl Israël zijn offensief tegen de overblijfselen van Hamas voortzet, zei het Israëlische leger vrijdag dat zijn zee- en luchtmacht meerdere aanvallen hebben uitgevoerd. Doelwit van Houthi-rebellen inclusief havens en een energiecentrale aan de westkust en het binnenland van Jemen.
Net als Hamas worden de Houthi’s gesteund door Iran en hebben ze sinds het begin van de oorlog in Gaza herhaaldelijk raket- en drone-aanvallen gelanceerd op commerciële schepen, Amerikaanse en Israëlische militaire schepen en Israëlisch grondgebied ter ondersteuning van hun bondgenoten. De Verenigde Staten lanceerden vorig jaar ook talloze aanvallen op Houthi-doelen in Jemen.
“Het Houthi-terreurregime is een centraal onderdeel van de Iraanse terroristische as, en zijn aanvallen op internationale scheepvaartschepen en routes blijven de regio en de wereld in bredere zin destabiliseren”, aldus de IDF in een verklaring.
“Zoals we beloofd hebben, betalen en zullen de Houthi’s een hoge prijs betalen voor hun agressie tegen ons”, zei het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een aparte verklaring. zei hij.
Er is vooruitgang, maar geen vooruitgang in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren
Ondertussen zei de Amerikaanse president donderdag dat Amerikaanse en Arabische onderhandelaars deze week ‘echte vooruitgang’ hebben geboekt in de richting van het bereiken van een akkoord tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in de nadagen van de regering-Biden. Het leek niet voldoende om een grote doorbraak aan te kondigen of hoge functionarissen toe te staan naar de regio terug te keren.
“We boeken echte vooruitgang, ik heb vandaag onderhandelaars ontmoet”, zei Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. “Ik heb nog steeds goede hoop dat we een gevangenenruil kunnen doen. Degene die die ruil op dit moment in de weg staat is Hamas, maar ik denk dat we het voor elkaar kunnen krijgen, we moeten het doen.”
De Amerikaanse gezanten Amos Hochstein en Brett McGurk waren bezig om de technische details van het aanbod glad te strijken, maar de Israëlische inlichtingenchef David Barnea vloog deze week niet naar Doha, zoals de Israëlische media hadden gezegd, en er waren geen aanwijzingen dat CIA-chef William zou intrekken. die richting ook niet. Burns was ook in Qatar. Beide mannen namen meerdere keren deel aan gesprekken terwijl er hoop was op een mogelijke deal.
Een prominent knelpunt in de gesprekken was de onbevestigde status van 34 Israëlische gijzelaars in Gaza, genoemd in een document dat Hamas deze week weer opdook nadat het afgelopen zomer was verschenen. Israël wilde weten wie er nog leefde en wie dood was op de lijst. Hamas heeft om een vierdaags staakt-het-vuren verzocht om contact op te nemen met het militante netwerk in Gaza om de situatie van de gijzelaars te verifiëren, en zegt dat de voortdurende Israëlische operaties het voor de groep onmogelijk maken om een tegengestelde inschatting te maken.
Familieleden en vrienden van de gijzelaars hebben in Israël regelmatig geprotesteerd en geëist dat de regering van Netanyahu een overeenkomst zou sluiten dat de gijzelaars tegelijkertijd naar huis zouden terugkeren. Ongeveer 100 gijzelaars worden nog steeds vastgehouden in Gaza door Hamas of zijn bondgenoten, maar er wordt aangenomen dat minstens 30 doden zijn, zeiden Israëlische functionarissen.
Als het staakt-het-vuren vorm krijgt, zal de eerste fase gijzelaarsuitwisselingen omvatten voor Palestijnen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, evenals het vergroten van de humanitaire hulp aan Gaza.
Maar een ander groot obstakel is de voortdurende eis van Hamas voor een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit de Gazastrook, iets wat Israël tot nu toe heeft geweigerd te accepteren.
Sommige Israëli’s en Palestijnen hopen op “hulp van Donald Trump”
Als er geen overeenstemming kan worden bereikt tegen de tijd dat de nieuwgekozen president Donald Trump op 20 januari wordt ingehuldigd, hopen sommige Israëli’s en Palestijnen dat hij de nodige veranderingen in de onderhandelingen zal aanbrengen, mogelijk ten goede.
“Hij is onvoorspelbaar en moedig”, vertelde Ilay David, de broer van de 24-jarige gijzelaar Eyvatar David, vrijdagmiddag aan CBS News tijdens een bijeenkomst in Jeruzalem. “We moeten buiten de gebaande paden denken, en Trump kan die verandering teweegbrengen.”
“Donald Trump staat vooral bekend als zakenman”, zegt Ameen Abu Fkheida, een 19-jarige Palestijnse cybersecurity-student aan de Birzeit Universiteit in Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. “Ik denk niet dat hij een vriend zal zijn (van de Palestijnen), maar ik denk wel dat er enige vorm van hulp zal zijn van Donald Trump met betrekking tot de Gaza-kwestie; het zou waarschijnlijk een staakt-het-vuren kunnen zijn, een uitwisseling van gevangenen of iets anders om de situatie te verzachten. de huidige situatie in Gaza.”