Seoel, Zuid-Korea
CNN
—
Zich vastklampend aan de bittere koude borden van januari met de slogan ‘Stop the Steal’, zwaaien mensenmassa’s met Amerikaanse vlaggen en dragen ze MAGA-achtige rode hoeden.
Maar de scène speelt zich af op 11.000 kilometer (7.000 mijl) van Washington D.C., in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waar die-hard conservatieve aanhangers van de afgezette president Yoon Suk Yeol zich buiten zijn huis hebben verzameld om de omstreden leider tegen arrestatie te beschermen. .
Yoon verzette zich vrijdag met succes tegen een poging om hem vast te houden, na een urenlange impasse met de autoriteiten over de dramatische maar kortstondige afkondiging van de staat van beleg in december, die het land in politieke chaos stortte.
Zuid-Koreaanse wetgevers stemden vorige maand voor afzetting van Yoon, waaronder enkele van zijn eigen partij. De conservatieve president blijft in functie, maar heeft weinig of geen echte macht. Zijn politieke lot zal waarschijnlijk in het voorjaar worden bepaald door het constitutionele hof van het land, dat zal beslissen of hij formeel uit het presidentschap wordt verwijderd of wordt hersteld.
Corruptie-onderzoekers zijn intussen vastbesloten om het arrestatiebevel wegens oproer en machtsmisbruik ten uitvoer te leggen. Een zittende Zuid-Koreaanse president is nog nooit eerder strafrechtelijk vervolgd, maar de man in het middelpunt van de maalstroom van de staat van beleg, zelf voormalig aanklager, zegt dat hij ’tot het einde zal vechten’.
Yoon, algemeen gezien als een conservatieve oproerkraaier en harde bondgenoot van de Verenigde Staten tegen China en Noord-Korea, heeft er bij zijn aanhangers op aangedrongen hetzelfde te doen.
De aanhangers van Yoon zwaaien met Amerikaanse vlaggen naast de Taegeukgi, de nationale vlag van Zuid-Korea, terwijl ze de wacht houden. Bij pro-Yoon-bijeenkomsten worden rode hoeden met een ‘Make America Great Again’-thema verkocht voor ongeveer $ 5,50 en zijn ze versierd met de woorden ’tegen illegale aanklachten’ in witte letters in het Koreaans.
En “Stop met stelen!” Er worden leuzen geroepen. De slogan die door de nieuwgekozen Amerikaanse president Donald Trump en zijn aanhangers werd gepopulariseerd om de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen van 2020 in twijfel te trekken, weerklinkt buiten de woning van Yoon.
Conservatieve aanhangers van Yoon, die slogans en iconografie heeft overgenomen die verband houden met de MAGA-beweging, zien overeenkomsten tussen de huidige politieke crisis in Zuid-Korea en de Verenigde Staten, waar de tweemaal afgezette Trump op 20 januari voor een tweede termijn zal worden ingehuldigd.
De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Zuid-Korea, een alliantie die al tientallen jaren bestaat.
Het Zuid-Koreaanse conservatisme, waartoe ook de regerende People Power Party van Yoon behoort, heeft sterke banden met Amerikaanse conservatieve en evangelische bewegingen. De volgelingen van Yoon beweerden dat de nationale verkiezingen van april 2024, die de oppositie met overweldigende meerderheid won, van hen waren gestolen.
Ze geloven nu dat een president van hen gestolen kan worden, ondanks het gebrek aan bewijs.
“Ik ben hier voor de democratie. “De verkiezingen waren vervalst en we moeten ons land verdedigen”, vertelde een Yoon-aanhanger vrijdag aan CNN buiten de presidentiële residentie.
In zijn toespraak waarin hij de staat van beleg afkondigde, bestempelde Yoon de acties van de oppositie als “duidelijk anti-staatsgedrag bedoeld om rebellie aan te wakkeren”, verwees hij naar de “bedreigingen van de communistische krachten van Noord-Korea” en beloofde hij “anti-staatselementen te elimineren”.
Zijn woorden weerspiegelden rechtse complottheorieën die op grote schaal online werden verspreid door Zuid-Koreaanse YouTube-commentatoren en activisten.
Maar ze weerspiegelden ook de ‘vijand van binnenuit’ en de ‘radicaal-linkse’ retoriek die Trump tegen zijn tegenstanders gebruikte.
In de VS is ‘Stop the Steal’ naar voren gekomen als een strijdkreet voor Trump en zijn bondgenoten om valse beweringen te verspreiden dat president Joe Biden de verkiezingen van 2020 probeert te stelen. Na het verlies van Trump bestormden zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Amerikaanse Capitool, in een poging te voorkomen dat het Congres de overwinning van Biden zou bevestigen. Trump en zijn spraakmakende bondgenoten hebben talloze claims van verkiezingsfraude omarmd, maar geen daarvan is door de rechtbank geverifieerd of bevestigd.
Dit verhaal rijmt in Zuid-Korea.
De conservatieve partij van president Yoon verloor met overweldigende meerderheid de algemene verkiezingen van april 2024, waaraan alle 300 leden van de Nationale Vergadering van Zuid-Korea aan de stemming deelnamen.
Yoon beweerde in een toespraak op 12 december dat de verkiezingscomputersystemen van Zuid-Korea waren gecompromitteerd door Noord-Koreaanse hackers, daarbij verwijzend naar verkiezingsfraude na de mislukte afkondiging van de staat van beleg.
De beschuldigingen zijn nooit geverifieerd door de nationale verkiezingsautoriteiten of de rechterlijke macht van het land. Alle Zuid-Koreanen stemmen met papieren stembiljetten, en papieren kopieën van hun stemmen worden bewaard.
De nacht dat Yoon de staat van beleg afkondigde, stuurde hij ongeveer 300 soldaten naar de kantoren van de Nationale Kiescommissie (NEC). Op beveiligingsbeelden is te zien hoe soldaten het gebouw binnenkomen en één soldaat foto’s maakt van verkiezingsservers. Later zei voormalig minister van Defensie Kim Yong-hyun dat daar troepen waren ingezet om vermoedelijke verkiezingsfraude te onderzoeken.
“De beschuldigingen van Yoon zijn overdreven en onwaar”, zei NEC na de suggestie van Yoon dat Noord-Korea zich zou bemoeien met de verkiezingen. “Er is geen bewijs gevonden van inmenging van buitenaf in het verkiezingssysteem. Het veiligheidssysteem werd vóór de verkiezingen van april versterkt.”
Veel aanhangers van Yoon zijn van mening dat de president uit zijn ambt is ontheven zonder bewijs voor onderzoek naar wat hij verkiezingsfraude noemde.
“Vanuit het perspectief van de aanhangers van Yoon is het, ook al kunnen we geen exacte vergelijking tussen appels en appels maken, verleidelijk om een analogie te trekken waarbij hij nu uit de macht wordt gezet, terwijl hij de enige macht had moeten hebben. “Zijn ambtsperiode en Trump verliezen macht na de verkiezingen van 2020”, zegt Hans Schattle, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Yonsei Universiteit in Seoul.
Schattle voegt eraan toe dat Yoon buiten de grondwettelijke grenzen heeft gehandeld toen hij de staat van beleg afkondigde en juridisch aansprakelijk moet worden gehouden. Hij zei dat de vergelijking van zijn aanhangers met de ‘Stop the Steal’-hoax ‘verontrustend’ was.
“De ‘Stop the Steal’-borden vertegenwoordigen ook een poging van extreemrechts in Zuid-Korea om contact te maken met Trump (met wie de Zuid-Koreaanse regering binnenkort zal onderhandelen als hij terugkeert naar het Amerikaanse presidentschap) en hun belegerde kant te verdedigen. ‘Mijn president,’ zei hij.
Analisten zeggen dat de slogan ‘Stop the Steal’ een nieuw fenomeen is in Zuid-Korea, maar de Amerikaanse vlag is al lang te zien op rechtse politieke bijeenkomsten.
De conservatieve kiezers van Zuid-Korea zien de Verenigde Staten als een bolwerk van vrijheden, democratie, anticommunisme en de thuisbasis van een sterke evangelische christelijke gemeenschap.
Politiek rechts heeft ook “lang de nadruk gelegd” op het belang van de Amerikaanse alliantie, kritische Amerikaanse hulp tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig en een voortgezette militaire en veiligheidsalliantie, aldus Byungwon Woo, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Yonsei Universiteit in Seoel.
Hij zei dat rechts “politiek links ervan beschuldigde de alliantie te verbreken en in plaats daarvan dichter bij China en vriendelijk tegenover Noord-Korea te staan.”
Het is een gevoel dat vrijdag werd gedeeld onder de supporters van Yoon buiten zijn huis.
“De andere kant, de linkerkant, zijn de communisten”, zei een inwoner van Seoel van in de zestig. “We zijn niet allemaal rechts. “Wij zijn normale mensen die het communisme van links niet willen.”
Een van de leidende stemmen van evangelisch rechts is ds. Jun Kwang-hoon, die vrijdag het podium betrad tijdens een bijeenkomst om Yoons afkondiging van de staat van beleg te verdedigen.
“Als president Yoon de staat van beleg niet had afgekondigd, zou het land al in handen van Noord-Korea zijn!” schreeuwde hij.
Tark Ji-il, een professor aan de Busan Presbyterian University, vertelde CNN dat het christendom in Zuid-Korea zijn oorsprong vindt in de noordelijke regio’s van Korea, waar de missionarissen voor het eerst arriveerden en het geloof bloeide vóór het uitbreken van de Koreaanse oorlog in 1950.
Christenen die naar het Zuiden vluchtten om aan de onderdrukking van het communistische regime te ontsnappen, hadden sterke anticommunistische opvattingen, verweven met een sterke pro-Amerikaanse houding.
Jun, een presbyteriaanse predikant en voormalig leider van de christelijke rechtse Freedom Rally Party, speelde een centrale rol in pro-Yoon-bijeenkomsten. De partij voert campagne tegen anticommunisme, verzet tegen LGBTQ-rechten en krachtige steun voor de Verenigde Staten.
Jun en zijn volgelingen delen de bewering van Yoon dat de verkiezingen van 2024 zijn vervalst door Noord-Koreaanse hackers, en Yoon beschouwt zijn zaak als een heilige oorlog tegen het ‘kwaadaardige communisme’.
Politicoloog Schattle zegt dat Yoon bij zijn aanhangers het beeld projecteert dat “alleen hij en zijn volk Zuid-Korea beschermen tegen de nooit aflatende dreiging van Noord-Korea, en dat het aan de macht houden van Yoon de Zuid-Koreaanse democratie zal redden.”
“Het is ook vermeldenswaard dat het buitenlandse beleid van Yoon sinds zijn aantreden als president in 2022 gebaseerd is op het aangaan van nauwere betrekkingen met de Verenigde Staten en Japan”, zei hij, eraan toevoegend dat laatstgenoemde “vooral controversieel is in Zuid-Korea.”
Sommige Yoon-aanhangers buiten zijn woonplaats hopen dat Trump hun zorgen zal horen en hem zelfs te hulp zal komen.
“Ik hoop dat Trump binnenkort zal worden ingehuldigd en zich zal uitspreken tegen frauduleuze verkiezingen in ons land en over de hele wereld om president Yoon te helpen snel weer aan de macht te komen”, zei de 71-jarige Pyeong In-su tegen Reuters.