De moordenaar stond dinsdagmiddag te wachten naast een noedelkraam tussen buitenlandse backpackers in een drukke straat in Bangkok. Op videobeelden vrijgegeven door de Thaise politie is te zien hoe hij naar de bus liep toen deze de Cambodjaanse grens naderde. Ooggetuigen zeiden dat er drie schoten werden afgevuurd, alsof er vuurwerk was. De moordenaar keerde vervolgens nonchalant terug naar de noedelkraam waar zijn motorfiets geparkeerd stond en verliet de plaats van de misdaad.
Het slachtoffer was Lim Kimya, 73 jaar oud, een voormalig wetgever van de populaire Cambodjaanse Nationale Reddingspartij, die werd verpletterd door de Hun-dynastie die het Zuidoost-Aziatische land vier decennia lang regeerde.
De Thaise politie laat weten dat het onderzoek naar de moord wordt voortgezet en dat er een arrestatiebevel tegen de verdachte is uitgevaardigd. Maar leden van de belegerde politieke oppositie in Cambodja zeggen dat hun gelederen tientallen arrestaties, gevangennemingen en moorden hebben ondergaan omdat ze het hadden aangedurfd in opstand te komen tegen de familie Hun.
Ze zeggen dat de moord op de heer Lim Kimya het soort politiek geweld weerspiegelt dat Cambodja heeft veranderd in een land waar onafhankelijke denkers vrezen voor hun leven en waar internationaal geprezen milieuactivisten in ballingschap zijn gevlucht.
Um Sam An, een voormalig parlementariër van de CNRP die in politieke ballingschap verkeert in de Verenigde Staten, beschreef de dood van de heer Lim Kimya als een “politieke moord”.
“Dictators over de hele wereld nemen steeds meer hun toevlucht tot transnationale druk”, zegt Sam Rainsy, voormalig voorzitter van de partij, die zelf het doelwit is geweest van herhaalde moordpogingen.
De Cambodjaanse premier Hun Manet, afgestudeerd aan de Amerikaanse militaire academie in West Point, heeft weinig blijk gegeven van een versoepeling van de stevige greep van de familie op de macht sinds hij twee jaar geleden officieel de macht overnam van zijn vader, Hun Sen. De arrestaties van dissidenten gaan door. Op dinsdag, de dag dat de heer Lim Kimya werd vermoord, drong de heer Hun Sen, momenteel voorzitter van de Cambodjaanse Senaat, aan op een wet die politieke afwijkende meningen als terrorisme zou beschouwen.
De heer Lim Kimya, die zowel de Franse als de Cambodjaanse nationaliteit heeft, reisde met zijn Franse vrouw over land van Cambodja naar buurland Thailand. Hij stond naast de vrouw toen Thaise paramedici er niet in slaagden reanimatie uit te voeren en het bloed van de man in haar gezicht spatte.
Woensdag vaardigde het Thaise Strafhof een arrestatiebevel uit tegen de 41-jarige motorrijder Ekaluck Paenoi, die volgens hem verantwoordelijk was voor de dodelijke schietpartij.
De Cambodjaanse regeringswoordvoerder Pen Bona zei dat, aangezien de moord in Thailand plaatsvond, de vragen van journalisten aan de Thaise autoriteiten moeten worden gericht.
De heer Lim Kimya was ruim dertig jaar ambtenaar bij het Ministerie van Economie en Financiën in Frankrijk. Hij studeerde statistiek nadat hij in de jaren zeventig zijn huis in Frankrijk, de voormalige koloniale macht van Cambodja, had verlaten, toen het land onder het radicale communistische bewind van de Rode Khmer in anarchie begon af te glijden. Uiteindelijk keerde hij terug naar Cambodja en sloot zich aan bij politieke oppositiepartijen, waaronder de CNRP.
De heer Lim Kimya werd in 2013 verkozen tot lid van de Nationale Vergadering, vier jaar voordat de partij werd ontbonden door het Hooggerechtshof van Cambodja.
De heer Hun Sen was een minderjarige ambtenaar in de Rode Khmer, die leiding gaf aan de dood van bijna een kwart van de Cambodjaanse bevolking. Na zijn val kwam hij aan de macht, schakelde zijn politieke rivalen uit en werd ’s werelds langstzittende premier voordat hij de teugels overdroeg aan zijn oudste zoon. Hoewel de Cambodjaanse economie zich de afgelopen jaren snel heeft ontwikkeld met de steun van China, is er ook sprake van corruptie en kleptocratie.
Vorige maand schreef Lim Kimya op zijn Facebook-pagina over de dramatische omverwerping van de Syrische dictator Bashar al-Assad, die de macht van zijn vader overnam. Hij vestigde de aandacht op de familiale structuur van de politieke dynastie van Assad. Hij schreef over de problemen van de autocratie. Hij hoefde geen directe vergelijking met Cambodja te maken om door kritiek te worden gestoken.
“Meneer. “Lim Kimya was een hoogopgeleide, patriottische man die zowel zijn vaderland als zijn tweede land, Frankrijk, diende”, zegt Kem Monovithya, de verbannen dochter van een andere voormalige oppositieleider, Kem Sokha, die onder huisarrest staat in de hoofdstad Phnom Penh. van Cambodja: na te zijn veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf wegens verraad.
De hoofdstad van Thailand, Bangkok, wordt zowel een magneet voor politieke dissidenten uit nabijgelegen autocratische landen als een steeds groter podium voor deportaties en gedwongen verwijderingen, die volgens mensenrechtenorganisaties grenzen aan illegaliteit. In november werden zeven Cambodjanen die bij de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties waren geregistreerd door de Thaise autoriteiten onder dwang naar huis gestuurd. Bij hun terugkeer werden zes van de zeven (van wie er één een kind was) door een Cambodjaanse rechtbank beschuldigd van verraad.
Thailand is geen partij bij het VN-vluchtelingenverdrag en erkent daarom officieel geen mensen die politiek asiel zoeken. De Thaise autoriteiten hebben asielzoekers en anderen die hier hun toevlucht zochten, teruggestuurd naar Vietnam, Laos, China en andere landen met repressieve regeringen.
Honderden Cambodjaanse dissidenten zijn de afgelopen maanden naar Thailand gekomen, maar de gedwongen deportaties van vorig jaar en de moord op de heer Lim Kimya hebben hen bang gemaakt.
Khem Monykosal, 52, een politiek activist, vluchtte twee jaar geleden voor vervolging in Cambodja. Hij zei dat hij ondanks zijn registratie bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN nauwelijks zijn kamer in Thailand kon verlaten. Hij maakte zich zorgen over de mogelijkheid van een politieke moord. Toen kwam dinsdag de moord op de heer Lim Kimya.
“Als asielzoeker in Thailand maak ik me grote zorgen over mijn veiligheid”, zei hij. ‘Er zijn plannen om te doden’
Gunes Narin Bijgedragen rapportage uit Phnom Penh, Cambodja en Muktita Soehartono Uit Bangkok.