24-duizend toeschouwers de British Superbikes Assen 2013

DELEN

24-duizend toeschouwers de British Superbikes Assen 2013

Alex Lowes leek voor ruim 24-duizend toeschouwers de British Superbikes Assen 2013 te domineren met twee overwinningen. Maar Lowes is zondagavond uit de uitslagen van de tweede race geschrapt voor zijn rol bij de crash van Shane Byrne. Die race werd overigens gekenmerkt door een groot aantal crashes. Daarbij gingen niet alleen Byrne, maar ook Brookes, Haga, Bridewell en Harms onderuit.

Race 1

In een zinderende strijd was het Alex Lowes die zondagmiddag de eerste race van de British Superbikes in Assen op naam zette. De tweede plek was voor titelverdediger Shane Byrne. Op plaats drie finishte Tommy Bridewell. Josh Brookes verzamelde nog wat puntjes voor de Showdown door als vierde over de streep te gaan.

Race 2

James Ellison is, na de diskwalificatie van Alex Lowes, de winnaar van de tweede race. PJ Jacobsen schoof op naar een tweede plaats en Ryuichi Kiyonari werd derde.

Showdown

Shane Byrne blijft leider in de Showdown met één punt voorsprong op Alex Lowes. Byrne heeft nu 559 punten, gevolgd door Lowes met 558. James Ellison staat nu met 538 punten op de derde plaats, Josh Brookes bezet de vierde plek met 535 punten, Ryuichi Kiyonari heeft nu 522 punten achter zijn naam staan en James Westmoreland sluit de rij met 519 punten.

De Boer

Wildcardrijder Danny de Boer eindigde op een zeer verdienstelijke negende plaats en kan terugkijken op een succesvol raceweekend. Hij wist zijn Nederlandse titel in de ONK Dutch Superbike te prolongeren, maar ook liet hij zien goed met een Britse Superbike overweg te kunnen. In de races van de British Superbikes eindigde hij als elfde en negende.

Het Bathamsteam waar De Boer voor uitkwam in Assen, is zo tevreden over het optreden van de Nederlands Kampioen, dat zondagavond de gesprekken gestart werden voor een permanente plaats in het team.

De race in de ONK Dutch Superbike werd overigens gewonnen door Nigel Walraven.

ONK Supersport

Bij de ONK Dutch Supersport kwam Wayne Tessels als eerste over de streep. Dat gebeurde in een verkorte race na een valpartij. Kervin Bos werd tweede en Davy Thoonen derde. Raymond Schouten kwam zwaar ten val. Hij liep een wervelfractuur op en krijgt maandag een corset aangemeten.

Motostar/Dutch 125/Moto3

Bo Bendsneijder heeft de race in de gecombineerde Motostar/Dutch 125/Moto3 met overmacht gewonnen. Hij had een voorsprong van ruim vier seconden op Jerry van de Bunt en Joe Irving. Opvallend was de diskwalificatie van Andy Reid wegens unfaire en onveilige manoeuvres. Overigens kende deze race nog een tweede podium voor de coureurs in de Engelse Motostarklasse met Edward Rendell, Lewis Rollo en Peter Sutherland.

British Supersport

Voor de British Supersport stonden er ook twee races op het programma. Beide races  werden gewonnen door Stuart Easton. Kervin Bos liet een goede Wild Card indruk achter met zaterdag een zesde en zondag een achtste plek. Het leverde hem de onderscheiding op voor de beste nieuwkomer en zaterdag de beste teamprestatie.

Zijspannen

Tim en Tristan Reeves onderstreepten hun overmacht op het asfalt van het TT-circuit nog eens met twee overwinningen. De broers lieten zaterdag al zien de snelste van het veld te zijn, maar bevestigden dat zondag opnieuw met een overduidelijke overwinning.