Vrijdag 25 mei Rally zonder Poespas door centrum van Assen

DELEN

Assen – Op vrijdagavond 25 mei vindt in Assen de Rally zonder Poespas plaats. Een bijzondere gebeurtenis waarbij meer dan 150 oldtimers en cabrio’s met zo’n 250 cliënten en begeleiders van Van Boeijen een rit maken door Assen.

Deelnemers aan de Rally zonder poespas zijn veelal mensen uit het hele land die mensen met een verstandelijke beperking en een complexe zorgvraag belangeloos trakteren op een uitje. De rally start om 18:30 uur bij Eetcafé Lombok op Woonpark Diepstroeten in Assen en rijdt als een lang lint om 20.45 door de binnenstad (Kerkstraat, Marktstraat, Kruisstraat, Gedempte Singel, Nieuwe Huizen, Rolderstraat) en daarna door Assen Oost.

Speciaal voor deze doelgroep is het TT Circuit ‘s avonds vrijgegeven en kan de stoet naar hartenlust een aantal ronden onder deskundige begeleiding van 50 Motoren (verkeersbegeleiding) en Politie over het TT circuit rijden.

Hoogtepunt van het jaar
De Rally zonder poespas is jaren geleden gestart op initiatief van Lodewijk en Irene Osse en vindt voor de 16de keer plaats. Inmiddels is de Rally wijd en zijd bekend in de regio. Voor veel cliënten en chauffeurs is het één van de hoogtepunten van het jaar. Bijzonder aan deze toerrit is dat deze mogelijk wordt gemaakt door de vele vrijwilligers met een oldtimer en cabrio’s die zich hebben aangemeld. De rijders komen van heinde en verre ( Den Haag, Zwolle, Emmen, Stadskanaal, Leeuwarden, Haulerwijk enzovoort ).

Onder hen zijn ook veel Vrienden van Van Boeijen, die zich allen belangeloos inzetten voor mensen met een beperking. Het eerste jaar deden er twaalf auto’s mee. En nu is het uitgegroeid tot meer dan 150 oldtimers en bijzondere cabrio’s. Ook rijden er 7 busjes met mindervaliden.

Verkeersbegeleiders
De route zal dit jaar van Woonpark Diepstroeten begeleid worden door verkeersbegeleiders van 50 motoren en politie. Ook Verkeersregelaars op de kruispunten zorgen dat alles veilig en snel verloopt.

Het is niet alleen het rijden wat de cliënten leuk vinden, maar ook wordt er een pitstop ingelast op de Johan Willem Friso kazerne waar we te gast zijn bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning. De Landmacht showt bijzondere voertuigen aan de deelnemers in verband met de Open dag van de Koninklijke Landmacht op zaterdag 26 mei in Assen.

De organisatie van de rally zorgt daar voor een hapje en een drankje en een onthaal met vrolijke muziek van het Flaterpretorkest uit Ommen, Gasselte Bloaskapel en het Asser Orkest E. Klein. Vervolgens rijdt men een rondje onder het genot van genoemde muziek door het voetgangersgebied in het centrum.

Tegen 21.45 uur keren wij weer terug op Woonpark Diepstroeten te Assen waar allen nog van een drankje en een hapje kunnen nagenieten met muziek van Duo Jaap de Jong.

Tekst: Lodewijk Osse / Rally zonder Poespas
Foto’s: M. Babtist