90 jaar TT ‘Historische Motor TT Parade’

DELEN

ASSEN – Op 11 juli 1925 werd de TT voor het eerst verreden, met als startpunt Rolde. Het parcours ging niet over asfalt en een gladde baan, zoals nu, maar o.a. over zandweggetjes. De route ging langs Borger, Grolloo en Schoonloo.

Rolde was slechts 1 keer het startpunt van de TT. Vanaf 1926 werd er gestart op de Haar bij Assen, naar Hooghalen en via Laaghalen en Laaghalerveen weer terug naar de Haar.

Beide circuits zijn aan elkaar gekoppeld en zo ontstond vorig jaar een historische route van 65 km (onder de naam Tour de TT) die te volgen is voor zowel fietsers als motorrijders. De route verbindt de twee circuits waar tussen 1925 en 1954 de TT werd verreden.

De officiële onthulling van de ‘Tour de TT’ (in maart 2014) was in De Bonte Wever te Assen, waar ook onder anderen de heer Piet Knijnenburg bij aanwezig was, de winnaar van de eerste naoorlogse TT in 1946.

Historische Motor TT Parade

Op 11 juli 2015 staat Rolde wederom centraal bij de viering van het 90-jarig bestaan. Zoals de berichten nu zijn, zal er op deze dag ook een Historische Motor TT Parade starten.

Foto: © Spiegelgrafie.nl – Piet Knijnenburg (L) en Mister TT Jaap Timmer (R).