Aandacht voor verkeersveiligheid tijdens Zuidlaardermarkt

DELEN
Aandacht voor verkeersveiligheid tijdens Zuidlaardermarkt

ASSEN – Tijdens de nacht van Zuidlaren en de Zuidlaardermarkt op maandag 19 en dinsdag 20 oktober, waren jongerenteams van Stichting Responsible Young Drivers (RYD) actief. Zij hadden als doel om jonge bezoekers bewust te maken van de gevaren van alcohol, drugs, snelheid en het niet dragen van de gordel in het verkeer.

Tijdens de nacht van Zuidlaren werden jonge bestuurders door het gespecialiseerde ‘alcohol & drugs’ team van RYD, bewust gemaakt van de gevaren van alcohol en drugs in het verkeer. Dit deed het team door uitgaande jongeren te benaderen met de vraag wie van hen die avond nog moest rijden. Bestuurders onder hen kregen vervolgens een speciaal polsbandje en met hen werd de afspraak gemaakt om geen alcohol en drugs te nuttigen, zodat zij zichzelf en eventuele passagiers ook weer veilig naar huis konden rijden. Aan het eind van de avond werden zij opnieuw door het RYD-team aangesproken en gevraagd een alcohol- en drugstest afleggen om vast te stellen of zij nog veilig konden rijden.

RYD zuidlaren

Op de Zuidlaardermarkt was RYD aanwezig met een ‘crashtest’. De avontuurlijke bezoeker van de markt kon samen met 3 andere personen plaatsnemen in het apparaat en aan den lijve ondervinden hoe het is om een crash mee te maken. Zodoende werden de bezoekers en omstanders bewust gemaakt van de gevaren van het niet dragen van de gordel en een te hoge snelheid en in het verkeer.

RYD voert deze bewustmakingsacties uit in samenwerking met de gemeente Tynaarlo en in opdracht van VVBD. Samen hopen zij op deze manier het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren terug te dringen. Een verkeersongeval is namelijk de meest voorkomende doodsoorzaak onder jongeren.