Aanhouding voor handel in verboden gewasbeschermingsmiddelen

DELEN

ASSEN – Politie Noord-Nederland heeft maandag, onder leiding van het Functioneel Parket, een 61-jarige in Tsjechië woonachtige Nederlander aangehouden op verdenking van de handel in niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

De politie kwam de man op het spoor via een onderzoek rondom een webshop die veel verkocht aan groothandels en toeleveranciers van growshops. De middelen werden vooral gebruikt in hennepkwekerijen. In maart hield de politie al twee medeverdachten aan, een 48-jarige man uit Purmerend en een 43-jarige man uit Groningen. De nu aangehouden man wordt gezien als de hoofdverdachte, hij woonde voorheen in Drachten.

Samen met NVWA

Het onderzoek is in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uitgevoerd. In het kader van het onderzoek zijn dit voorjaar op verschillende locaties verspreid over Nederland zoekingen gedaan. Daarbij is beslag gelegd op de administratie en circa 2000 liter verboden gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelen van ongedierte en bacteriën. Deze middelen zijn in Nederland niet toegestaan, omdat ze niet getest zijn en geen goedkeuringsnummer hebben van de Centrale Toetsingscommissie Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden.

Het merendeel van de in beslag genomen middelen was niet voorzien van veiligheidsetiketten en gebruiksvoorschriften. Door ondeskundig gebruik vormen deze middelen een risico voor de gezondheid en het milieu.

De politie maakt zich dan ook zorgen over het ondeskundig gebruik van niet toegelaten bestrijdingsmiddelen in hennepkwekerijen.