Aansluiting Assen-Zuid spectaculair geopend

DELEN

ASSEN – Woensdagmorgen is de nieuwe aansluiting Assen-Zuid ter hoogte van het TT Circuit officieel geopend door wethouder Harmke Vlieg. De Asser wethouder sprak voor de officiële handeling de genodigden en massaal aanwezig publiek toe vanaf de nieuwe viaduct over de A28.

“Nog nooit eerder mocht ik het woord tot een gezelschap richten terwijl onder mij het verkeer door raast. Een bijzondere ervaring moet ik u eerlijk zeggen. Maar ik ben blij en ook vooral trots dat ik u juist op dit nieuwe viaduct mag toespreken. Het markeert de afronding van het eerste grote infrastructurele FlorijnAs-project. Wij nemen vandaag de aansluiting Assen-Zuid in gebruik. En daar is onnoemlijk veel werk voor verzet”, zo opende de wethouder.

“ Met de curbstones waant u zich al op het circuit. En met de naamgeving van de rotondes hebben we een eerbetoon willen brengen aan iconen uit de Nederlandse motorsportgeschiedenis” Harmke Vlieg

Met het vele werk wat verzet is doelde Vlieg op 450.000 m3 grond dat is verzet. 25.000 ton nieuw asfalt, 34 liggers met een gewicht van 30 ton die zijn geplaatst. 250 are bosplantsoen en 870 are ecologisch landschap gerealiseerd. Er is voor 3 kilometer hagen geplant en er komen er nog 180 bij. “Als kers op de slagroom hebben we een viaduct dat een groene uitstraling houdt. Het is ingezaaid met grassen en kruiden die sensor gestuurd water krijgen toegediend. Kortom hier komen infrastructuur en innovatie op een prachtige manier samen”, aldus een trotse Harmke Vlieg.

“Met de curbstones waant u zich al op het circuit. En met de naamgeving van de rotondes hebben we een eerbetoon willen brengen aan iconen uit de Nederlandse motorsportgeschiedenis. Het eerste grote FlorijnAs-project is af. Elders werken wij in het kader van de FlorijnAs in hoog tempo door aan een nog betere bereikbaarheid van de stad. De contouren van de Blauwe As en de Stadsboulevard worden steeds zichtbaarder, het Stationsgebied volgt. Assen krijgt een ander gezicht. En met dat nieuwe gezicht maken we de stad klaar voor de toekomst”.

Na het officiële gedeelte was het de beurt aan een spectaculaire programma. Een heuse stuntshow boven op de viaduct van de Northside Freestylers uit Assen. Team Racekids op minibikes,  historische motoren, Grand Prix coureur Jasper Iwema met Drentse talenten op Yamaha R125, Team Streuer met hun zijspan combinatie en  autocoureur Tim Coronel. Allen gaven ze een wervelende demo.