Aantal verkochte woningen in Assen met 36 procent gestegen

DELEN

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft afgelopen december 28.938 unieke hypotheekaanvragen geregistreerd. Dat is zo’n 23% hoger dan in november 2014. Dit is een “all time high” op maandbasis in de geschiedenis van HDN. HDN spreekt van een topjaar voor hypotheekaanvragen. ‘HDN heeft tot en met december van dit jaar 225.804 unieke hypotheekaanvragen geregistreerd. Dat is bijna 50% hoger in vergelijking met 2013, aldus Dorine van Basten, directeur HDN, dat circa 75 procent van alle hypotheekaanvragen in Nederland registreert.

Net als vorig jaar is ook in 2014 december de maand met het hoogste aantal unieke hypotheekaanvragen. Het aantal aanvragen in december 2014 overstijgt het voorgaande record aan aantal berichten in een maand van oktober dit jaar met 18%. “2014 is hiermee een recordjaar geworden voor aantal hypotheekaanvragen via het HDN platform” zegt Dorine van Basten.

Verkoop woningen Assen

De afgelopen 10 weken was de gemiddelde hypotheeksom in Drenthe € 174.580,- ‘Kopers’ in de leeftijdscategorie 25 – 29 jaar deden met 19% de meeste aanvragen. In Assen staan op het moment van schrijven 947 woningen te koop, een ruim aanbod, maar Assen scoort met de verkoop van woning niet slecht.

“Ten aanzien van het aantal verkochte woningen in het 4e kwartaal van 2014 is voor Assen een duidelijke toename waarneembaar ten opzichte van het vorige kwartaal.  Afgelopen kwartaal werden er 189 woningen verkocht, tegenover 139 in het vorige kwartaal. Een stijging dus van 36%. Ook landelijk was er sprake van een stijging, en wel van 21%.  Assen deed het dus bovengemiddeld”, laat Elwin Venema van Lamberink Garantiemakelaars Assen de redactie van Nieuws in Assen weten.

Nu is traditioneel het 4e kwartaal in de woningmarkt altijd een goed kwartaal. Maar deze keer waren de aantallen boven verwachting.

“De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk dat kopers toch nog gauw voor het einde van het jaar een koop wilden sluiten in verband met aanpassing van de hypotheeknormen in 2015. Duidelijk is in ieder geval dat het vertrouwen in de woningmarkt weer terug is. E.e.a. komt nog niet tot uiting in een prijsstijging. Alhoewel er landelijk een prijsstijging van 1,3% gemeten werd, daalde de gemiddelde prijs in Drenthe toch nog met 2%”, aldus Venema.