Aap Florentijn Hofman in De Nieuwe Kolk Assen

DELEN

In De Nieuwe Kolk te Assen is bij binnenkomst een gigantische creatie te zien van de internationale kunstenaar Florentijn Hofman.  Een meters grote aap hangt aan het plafond bij de entree van het Asser cultuurpaleis.

Wereldwijd bekend werd Hofman met zijn ‘Rubber Duck’, een sterk uitvergrote gele badeend met een vriendelijke uitstraling. Dit opblaasbare, drijvende kunstwerk bestaat in verschillende groottes. Ze drijven op een onzichtbaar ponton en worden aangemeerd in havens. Hofman heeft dergelijke eenden tentoongesteld in Europa, Azië en Australië.

In Saint-Nazaire lag in 2007 de eerste variant van de eend, die 26 meter hoog was; de kleinste waren 5 meter hoog. De badeend die in de haven van Hong Kong lag, met een hoogte van 14 meter, is het meest bekend.

“Mijn beelden brengen rumoer, verbazing en een glimlach. Ze halen mensen even uit hun dagelijkse routine. Voorbijgangers houden stil bij een beeld, stappen van hun fiets en knopen een gesprek aan met andere passanten. Mensen maken weer contact met elkaar. Dat is de werking van mijn beelden in de openbare ruimte”, aldus Hofman.

Lief Dier!?

De ‘aap’ in De Nieuwe Kolk is onderdeel van de tentoonstelling ‘Lief Dier!?’ Deze tentoonstelling zal zaterdag 20 september (15.15 uur) aanstaande officieel worden geopend in Centrum Beeldende Kunst. Van fantasiedieren gemaakt van afval tot knuffels ter grootte van een huis. In het CBK Drenthe is de tentoonstelling ‘ Lief Dier!?’ te zien met dieren in alle soorten en maten. In sommige werken krijgt het dier een bijna menselijk karakter, andere werken scheppen juist afstand omdat ze gemaakt zijn van hard materiaal zoals brons. De werken in ‘Lief Dier!?’ lijken onschuldig, maar het formaat en materiaal doen anders vermoeden!