Aardbevingsrisico laag in gaswingebied Assen – Loon

DELEN
ASSEN – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staat sinds november 2015 met een boortoren op de Assen-Noord-locatie aan het Kleuvenveld.

Momenteel is de NAM bezig om de eerste ooit geboorde put in het Vries-gasveld, af te sluiten. In november en december voerde de boortoren een boring uit naar een nieuw blok in dit al producerende gasveld in het noorden van Assen. De boortoren boort nu dus niet, maar trekt oude pijpen uit een put nummer 1 om vervolgens de put definitief te verlaten. Deze werkzaamheden zijn bijna afgerond.

“Het klopt dat onze werkzaamheden bijna zijn afgerond. We hadden een nieuwe put nodig voor een blok van het gasveld. Uit dat gasveld produceren we al vele jaren. De laatste procenten zitten nog in dat laatste blokje. Wij hebben dat blok nu bereikt door het boren van een nieuwe put. De boring is eind december afgerond. Dat wil zeggen dat de put die wij naar het blok Vries-Zuid-Zuid in het gasveld Vries hadden gepland, daadwerkelijk hebben kunnen boren en hebben kunnen inrichten met de benodigde materialen, pijpen, cementlagen, beveiligingen en afsluiters. Wij hebben aan het einde van de put het gas houdende gesteente bereikt. Wij hebben daarin, zoals verwacht, gas aangetroffen. Over het volume kunnen we alleen schattingen doen: het lijkt erop dat de hoeveelheid die wij verwacht hadden (0,4 miljard m3) , overeenkomt met dat wat we nu hebben aangetroffen. Pas als de put daadwerkelijk wordt aangesloten, worden de schattingen nauwkeuriger”, zo laat Kirsten Smit van de NAM aan onze redactie weten.

De boortoren heeft de NAM inmiddels op dezelfde locatie een paar meters verplaatst. Met de boortoren sluiten ze namelijk nu een oude put (Vries-1) af.  “Deze put is al een tijd niet meer in gebruik en kan daarom definitief afgesloten worden. Daartoe worden alle ondergrondse en bovengrondse ijzer- en metaaldelen van de put verwijderd en vervangen door cement. Wij verwachten dat we dit begin februari kunnen afronden, waarna de boortoren uit Assen zal vertrekken”, aldus Smit.

De werkzaamheden op de locatie gaan echter door. De volgende stap is dat wde NAM graag een bovengrondse afsluiter (Skid) wil bouwen voor de nieuwe put op de locatie. De stap die nu ook wordt gezet is het nieuwe winningsplan voor deze nieuwe productieactiviteit. Daarin staat ook een uitgebreide analyse van de risico’s die horen bij nieuwe gasproductie in dit gasveld. “Wij hebben de informatie die daarvoor nodig is naar het Ministerie van Economische Zaken gestuurd. Het is aan hen om deze informatie te beoordelen”, aldus Kirsten Smit.

Aardbevingsrisico

Een boring zelf veroorzaakt geen aardbeving. Een eventuele beving ontstaat tijdens het proces daarna, het winnen van gas. Doordat het gas uit de steenlaag op drie kilometer diepte wordt gehaald, ontstaat er druk op dat gesteente waardoor de bodem wat kan dalen. Wanneer dat in één keer flink beweegt, kan er een beving ontstaan. De NAM stelt dat het aardbevingsrisico laag in dit gasveld.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen