Actrice en schrijfster Marjan Berk in bibliotheek Assen

DELEN

Actrice en schrijfster Marjan Berk in bibliotheek Assen

Marie-Janne van Baaren, beter bekend als Marjan Berk was zondagmiddag te gast in het populaire programma Kolkende Taal dat wordt opgenomen in Studio 1C van de bibliotheek in Assen. De 81-jarige actrice en schrijfster was vele jaren werkzaam bij het cabaret waaronder Wim Kan en Lurelei, toneel, musical en televisie. Ze was in de jaren 1960 ook presentatrice van een NTS zondagmiddag programma Monitor. In 1969 speelde ze de rol van Mademoiselle Monique in de musical De kleine parade. Verder speelde ze de rol van mevrouw Grijpstra in de speelfilm Grijpstra en De Gier.

Later ging ze zich toeleggen op het schrijven van boeken, verhalen en series voor radio en televisie. De meest bekende serie waarvoor ze het scenario schreef was Vrouwenvleugel, dat van 1993 tot 1995 door RTL 4 werd uitgezonden.

Marjan Berk heeft meer dan 40 boeken op haar naam staan en over het onderwerp boeken en culinair kwam ze zondagmiddag in het programma Kolkende Taal van de bibliotheek  Assen vertellen.  Het eerste boek wat Berk schreef was namelijk een kookboek. Ze schreef dit Bezuinigingskookboek in 1980 in samenwerking met Jeroen Krabbé. “Het is echt het vieste kookboek van allemaal, destijds voor de crisis geschreven maar het zou nog steeds actueel kunnen zijn met de huidige crisis”, zei Berk die het liefst jazzpianiste had willen worden. Over haar laatste boek Bedgeheimen dat gaat over relaties, erotiek en sex op leeftijd vertelde ze “Het is de oogst van 30 jaar ervaring. Het zet uiteen wat sex en erotiek is. Sex is het vullen van gaten en erotiek dat zit tussen je oren”.

In 2007 won ze in de Nederlandse lotto één miljoen, maar rijk is ze niet. Dat heeft ze ooit ook eens beschreven in het gelijknamige boek “Rijk”. “ Ik voel me vooral rijk met mijn kinderen en mijn kleinkinderen. Daardoor voel ik me heel goed”, aldus Marjan Berk.

© Nieuws in Assen