Advies GGD Drenthe ‘Houd uw woning koel’

Het grootste gezondheidsrisico bij warm weer is uitdroging

DELEN

ASSEN – Er is code geel van kracht voor het hele land wegens een aaneengesloten periode van minimaal 4 dagen met maximumtemperaturen (ruim) boven de 27 graden.

Vandaag en morgen wordt het op veel plaatsen tropisch warm met maxima hoger dan 30 graden. Het nationaal hitteplan is daarom actief. Drink voldoende. Houd uzelf en uw woning koel. Beperk lichamelijke inspanning. Ga goed voorbereid op reis.

Advies GGD Drenthe

Mooi zomerweer: de meeste mensen genieten er enorm van. Maar voor sommige mensen kan het warme zomerweer ook erg vervelend zijn. Vooral ouderen en zieken kunnen last hebben van aanhoudende hitte. Ook kinderen, sporters en deelnemers aan evenementen kunnen last krijgen van warm weer.

Wij geven u graag enkele tips om geen last te krijgen van de hitte.

Drink voldoende

Het grootste gezondheidsrisico bij warm weer is uitdroging. Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft bij warm weer. Drink tenminste 2 liter vocht per dag, ook als u geen dorst heeft. De kleur van uw urine kan een graadmeter zijn. Drink meer als u weinig plast en als uw urine donkergeel is.

Houd uzelf koel

Draag dunne kleding, en blijf in de schaduw en in de wind. Beperk lichamelijke inspanning in de middag, vooral tussen 12.00 en 15.00 uur. Sport niet in de schaduw bij meer dan 30 graden en sport niet in de zon bij meer dan 28 graden (gemeten in de schaduw).

Zon verstandig

Voorkom het verbranden van je huid: smeer je in met zonnebrandcrème en bedek je huid. Zoek de schaduw op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur.

Houd uw woning koel

Maak tijdig gebruik van zonwering. Doe de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag). Doe de ramen juist open als het buiten koeler is (’s nachts en vroeg in de morgen). Gebruik een ventilator of airconditioning om opwarming van de woning tegen te gaan.

Zorg voor elkaar

Steek een helpende hand toe als er in uw omgeving ouderen of zieken zijn die zichzelf niet goed kunnen redden. Bezoek ze 1 tot 2 keer per dag en zorg dat ze voldoende drinken.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen