Advies om niet te zwemmen in open water Assen

DELEN

In het open water van de vaarten en kanalen in Assen is mogelijk sprake van botulisme. Er zijn dode vissen en dode vogels aangetroffen. De provincie Drenthe adviseert om voorlopig niet meer te zwemmen in de Drentse Hoofdvaart, het Noord-Willemskanaal en het Havenkanaal in Assen.

Gisteren zijn voor het eerst eenden met verlammingsverschijnselen gezien voor de sluis Peelo aan het eind van het Noord-Willemskanaal, en achter de sluis aan het begin van de Drentse Hoofdvaart. De provincie en waterschap Hunze en Aa’s hebben een onderzoek ingesteld. Vanmorgen werden enkele dode vogels en dode vissen aangetroffen in het water en zijn meerdere vogels gezien met verlammingsverschijnselen. Twee dode eenden zijn voor nader onderzoek opgestuurd naar het laboratorium CVI Wageningen in Lelystad. Daar wordt vastgesteld of het daadwerkelijk om botulisme gaat, en om welke variant. Naar verwachting zijn de resultaten van dit onderzoek over een of enkele weken bekend. Hoewel er geen officiële zwemstrandjes in de kanalen in Assen zijn, wordt met name in de omgeving van de sluis Peelo veel gezwommen. Provincie en waterschap adviseren mensen om in Assen voorlopig niet het open water in te gaan, en ook hun huisdieren er niet te laten zwemmen.

Wat is botulisme?

Botulisme is een bacterie die het beste groeit in zuurstofarm, stilstaand water met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Het komt van nature voor in de darm van watervogels en vissen. Dit is normaal gesproken geen probleem. Maar als de temperatuur stijgt en er vogels of vissen sterven, vermenigvuldigen de bacteriën in rap tempo en raakt het water besmet. De meeste varianten zijn tamelijk ongevaarlijk voor mensen. Vooral dieren kunnen er flink ziek van worden.

Foto: © Nieuws in Assen