Afrikaanse dans en percussie in Gouverneurstuin Assen

DELEN

ASSEN – Op zondagmiddag 27 september wordt de laatste culturele zondagmiddag van Cultureel Hart Assen in de Gouverneurstuin ingevuld door stichting Konmakandra. Deze stichting wil mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact brengen via activiteiten op het gebied van dans en muziek.

Op het programma staan optredens van percussiegroep Mandinka met muziek uit West-Afrika, dansgroep Afroholland met populaire dans uit Congo en omliggende landen en een gelegenheidsformatie met leden van percussiegroep Makandra en leden van een djembegroep o.l.v. Harry Pol. Het programma wordt afgesloten met een gezamenlijke improvisatie door de deelnemende percussiegroepen. De activiteit maakt onderdeel uit van de Vredesweek Assen, die in het teken staat van de vluchteling. De middag begint om 13.00 uur en de toegang is gratis

Percussiegroep Mandinka o.l.v. Heleen Groen

Mandinka (een Afrikaanse taal) is een selecte groep muzikanten die door Adama Dramé (Afrikaanse meesterdrummer) werden opgeleid in zijn speciale tech­niek. Deze percussionisten begeleiden Dramé bij zijn optredens in Nederland. Hun aanvoerder, Heleen Groen, speelde eerder in verschillende multiculturele bands met onder meer Gambiaanse, Congolese, Senegalese en Turkse muzikanten. Sinds 1998 is Heleen daarnaast bevoegd muziekdocente. Ze runt haar eigen Groningse djembé­school Djembé Barasé en geeft les aan muziekscholen in Zwolle, Hardenberg, Meppel en Emmeloord

Zij maakt gebruik van djembe (Westafrikaanse vaastrommel), doundouns (bastrommel bespeeld met stok), balafoon (Westafrikaans slaginstrument, soort houten xylofoon) en krins (spleettrommel).

Dansgroep Afroholland

Dansgroep Afroholland bestaat uit jonge Afrikaanse vluchtelingen. In hun vrije tijd zijn ze superfanatiek bezig met het instuderen van populaire dansen uit Congo en aangrenzende landen. Ze treden regelmatig op en waren eerder in Assen te zien op bijvoorbeeld Koningsdag. Afroholland combineert Afrikaanse dans met invloeden uit salsa, hiphop, break- dance, soca en reggae.

Gelegenheidsformatie percussiegroep Makandra en djembegroep o.l.v. Harry Pol
Sinds jaren houdt Harry Pol zich bezig met het bespelen van de djembe, als muzikant in diverse percussiegroepen en als leraar. Hij heeft cursussen gevolgd bij verschillende docenten, waaronder Afrikaanse meesterdrummers. Zijn groep vormt deze middag een gelegenheidsformatie met percussiegroep Makandra. Makandra speelt voornamelijk moderne Zuid-Afrikaanse muziek op djembe, conga en slagwerk.

De gelegenheidsformatie bestaat uit 6 muzikanten. Makandra begeleidt een nummer van de dansgroep Afroholland.

In de pauzes wordt door een dj wereldmuziek gedraaid.