Albert Egges van Giffen: ‘t Spittertien van Drenthe

DELEN

ASSEN – Op zijn markante Indian motorfiets trok hij het Drentse land door en verrichtte daar talloze opgravingen. ‘t Spittertien van Drenthe’ was van grote betekenis voor de Drentse archeologie.

Komende maandag 12 december 2016 is het precies 100 jaar geleden dat Albert Egges van Giffen (1884-1973) werd aangesteld als eerste conservator van het Drents Museum – toen nog Provinciaal Museum van Oudheden van Drenthe.

Aanleiding voor het Drents Museum om een kleine presentatie in te richten rond Van Giffen. Met aandacht voor zijn aanstelling in 1916, zijn eerste Drentse opgraving in 1917, zijn netwerk en zijn belangrijkste wapenfeiten in Drenthe. De presentatie ’t Spittertien van Drenthe is te zien tot en met 12 maart 2017.

Hoeder van de hunebedden

In de periode 1916 – 1954 was Van Giffen conservator van het Drents Museum. Hij wierp zich op als hoeder van de hunebedden en is van groot belang geweest voor de collectievorming van het Drents Museum. Onder zijn beheer groeide de archeologische collectie uit tot een van de belangrijkste van Nederland.

Presentatie Volksalmanak

De Nieuwe Drentse Volksalmanak 2016 staat in het teken van Albert Egges van Giffen en wordt op 12 december officieel gepresenteerd in het Drents Museum. De Volksalmanak is een jaarlijkse uitgave van de Stichting Nieuwe Drentse Volksalmanak in samenwerking met de Drentse Historische Vereniging, de Drents Prehistorische Vereniging, Drents Archief en de Stichting Vrienden van het Drents Museum.

De Nieuwe Drentse Volksalmanak 2016 wordt verkocht tijdens de officiële presentatie, kost €17,50 en is verkrijgbaar in de Museumshop en bij de boekhandel.

Foto: 26 mei 1972. Oudconservatoren van het Drents Museum met de toen nieuwbakken conservator Otto Harsema. (v.l.n.r. Albert Egges van Giffen, Willem Glasbergen, Wim van Es, Diderik van der Waals, Otto Harsema).