“ALS heb je niet alleen”, balanceren tussen liefde en mantelzorg

DELEN

Assen – Afgelopen vrijdagmiddag werd bij de Bruna in Marsdijk een boek gepresenteerd van Mariska van Gennep; “ALS heb je niet alleen”. De man van Mariska kreeg de diagnose ALS en hij overleed in april 2017 op 50-jarige leeftijd. Over het balanceren tussen liefde en mantelzorg schreef Mariska dit boek.

Droom
Mariska: “Vandaag draait het om mij, hoe gek ook. Mijn droom komt uit. Een boek. Dat wilde ik al jaren”. En ze vertelt dat ze tien jaar geleden niet had gedacht dat het een boek zou worden over haar gezin, over ALS. Ze vervolgt: “Over Sjon die er niet meer is … Sjonny, ja, daar begon het allemaal mee”. Mariska vertelt dat ze samen gingen hardlopen en daar, waar Mariska altijd meters achter haar man liep, liep ze hem nu voorbij. De wandeling ging door Loon, een half uurtje lopen, maar voor haar man was die afstand te ver. Halverwege zag hij een steen en moest even gaan zitten. Op dat moment dacht Mariska: “Wat is dit ?”.

“ALS heb je niet alleen”
Sjon viel kilo’s af, hij praatte af en toe alsof hij dronken was. Zo waren er vele verschijnselen waardoor Mariska zich afvroeg wat er aan de hand was. Uiteindelijk kregen ze op 4 mei 2015 de mededeling van een vermoeden van ALS. Hun wereld stortte in, maar tegelijkertijd kon Mariska de arts wel zoenen omdat ze wisten wat er aan de hand was. Ze hadden houvast. De weg die ze bewandelden in de wereld van ALS heeft geresulteerd in het boek “ALS heb je niet alleen”.

Trotse uitgever
Ineke Hogema van Uitgeverij Lente sprak mooie woorden tijdens de overhandiging van de boeken. Ineke: “Ik sta hier als een buitengewoon trotse uitgever van het werk van Mariska van Gennep. Ik ben echt heel erg blij dat ik jouw boek mocht uitgeven”. Ineke roemt Mariska om haar kracht omdat ze in zo’n zware periode toch nog het een en ander op papier wist krijgen, “Dat is een fantastische prestatie”, mede omdat Mariska het niet alleen voor zichzelf heeft gedaan. Twee jaar geleden vertelde Mariska aan Ineke dat het allerbelangrijkste is, dat ze ook andere mensen wil helpen. Over haar missie zegt Mariska: “Al is er maar één die ik met mijn verhaal een hart onder de riem kan steken, dan is mijn missie geslaagd”.

Mariska van Gennep en Ineke Hogema

Lichtpuntjes
Ineke: “Je bent georiënteerd op lichtpuntjes, mooie herinneringen aanmaken. Maar Mariska kan ook heel eerlijk schrijven als het een dagje niet zo lekker is gegaan”. Juist door deze manier van schrijven zal het boek mantelzorgers een spiegel voorhouden, een vorm van herkenning geven. Daarmee zal ze andere mantelzorgers de nodige kracht geven, aldus Ineke.

Isa Harkema en Mariska van Gennep

En dat Mariska andere mantelzorgers die kracht en herkenning heeft gegeven blijkt bijvoorbeeld uit haar contact met Isa Harkema. Isa herkende zich in de blogs van Mariska en stuurde haar hierover regelmatig een berichtje. De man van Isa had ook ALS (en is inmiddels eveneens overleden). Mariska vertelt dat de vrouwen samen een band kregen, want “Ja, gedeelde smart is halve smart”. Vandaar dat zowel Isa als burgemeester Marco Out allebei een exemplaar van haar boek aangeboden kregen.

Marco Out, Mariska van Gennep, Isa Harkema

Drie redenen
Marco Out wilde nog ‘heel graag’ iets zeggen. Al klinken de woorden ‘heel graag’ wat bijzonder, volgens de burgemeester. Wat zeg je tegen iemand, waar je een boek van overhandigd krijgt, waarvan je zou willen dat het boek nooit geschreven was, aldus Marco. De burgemeester begint dan maar met “Lieve Mariska” en de opmerking dat het boek er erg strak uitziet. Zo nadenkend vindt de burgemeester het heel goed dat het boek tóch verschenen is, dit vanwege drie redenen:
* Het is goed dat de informatie over de ziekte ALS verspreid gaat worden
* De herkenning voor lotgenoten en een handvat om verder te gaan
* Voor Mariska zelf

Doe iets met je eigen droom
Marco geeft aan, dat het boek voor Mariska haar droom is, een beetje een Asser Droom en een beetje een American Dream. Marco hoopt dat iedereen een beetje zijn eigen droom opzoekt en daar iets mee doet.

Mariska van Gennep en haar moeder

Te midden van vele vrienden werd het een geslaagde boekpresentatie. Een speciaal dankwoord was er voor haar kinderen. Zij kregen een attentie met de mooie tekst “Our family means love”. En hoe belangrijk familie is bleek ook uit het feit dat de moeder van Mariska aanwezig was. Een trotse moeder, zoals Mariska ook trots is op háár kinderen.

Meer informatie over Mariska, haar boek, haar blogs, zie haar website: Mariska van Gennep

Er voor elkaar zijn … de missie van het boek van Mariska