Alternatieve intocht Avondvierdaagse Assen

DELEN
ASSEN – De feestelijke intocht van de Avondvierdaagse ging dit jaar helaas niet door. Met de weersomstandigheden van vorig jaar nog op het netvlies werd afgelopen vrijdagavond het zekere voor het onzekere genomen.

De weersvoorspellingen werden nauwlettend in de gaten gehouden en de organisatie besloot uiteindelijk op het laatste moment om de intocht niet door te laten gaan. Dit zorgde voor veel teleurstelling bij een groot aantal kinderen en begeleiders. Diverse scholen kozen voor een alternatieve intocht. Een school in Baggelhuizen regelde vrijdagavond zelf een korte intocht door de wijk. Andere scholen verzamelden zich vandaag en liepen een korte route door de wijk.

De Emmaschool had het plan opgevat om na schooltijd verkleed richting de stad te lopen. Ze hadden nml. de Maya’s als thema voor de intocht, met een echte minitempel als decorstuk. Deze minitempel wilden ze aanbieden aan Ronald Obbes van het VVV-kantoor. Rond 15.15 uur vertrok de groep van meer dan 20 kinderen met een aantal leerkrachten en ouders richting de stad. Luid zingend naderden ze de Kop van de Vaart. Daar sloeg men niet meteen rechtsaf richting vvv-kantoor.

Eerst namen alle ‘Maya’s’ plaats op de grote Maya-tempel, die al sinds de opening van de tentoonstelling de Kop van de Vaart siert. En zo werd de tempel van Edze de Haan een levend kunstwerk. De kinderen waren namelijk verkleed als echte Maya’s, geschminkt en al, en voorzien van de nodige veren en attributen.

Na het fotomoment vertrok de groep richting de Markt waar Ronald Obbes het gezelschap stond op te wachten. Eén volwassene stelde zich voor als “Maya”. “Ja, ik ben de enige echte Maya in dit gezelschap”, zei ze lachend. De officiële overhandiging volgde, waarna de tempel in het vvv-kantoor werd gebracht. De Maya-kinderen namen plaats rond de tempel, waar twee meisjes meteen geïnteresseerd in een boek over het tt-circuit zaten te bladeren.

Een vader vertelt: “Ik ben pas nieuw op school. School vroeg mij of ik iets wilde maken voor de intocht. Nou, dat vond ik geen probleem. Pas later hoorde ik dat er een prijsvraag aan verbonden was. Ik heb de Maya-tempel gemaakt, met ondersteuning van de kinderen. Gelukkig staat hij nu hier in het vvv-kantoor. Mijn eethoektafel is weer vrij”. Het is de bedoeling dat de tempel een plekje krijgt óf in een etalage, óf in de bibliotheek óf ergens in het museum. Dat werd in ieder geval geopperd door de maker van de minitempel.

Met een ijsje na afloop werd het voor de kinderen en ouders/begeleiders toch nog een feestelijke intocht.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen