The American Dream; Harry Tupan ziet droom in vervulling gaan

DELEN

Assen – The American Dream 1945-1965 werd aangekondigd als één tentoonstelling op twee locaties, Assen en Emden (Duitsland). Twee primeurs: Het is de eerste keer in Europa dat zo’n breed overzicht van het Amerikaans Realisme wordt getoond en het is de eerste keer in Europa dat op Internationaal gebied twee musea op deze wijze één grote tentoonstelling maken. Een tentoonstelling over het Amerikaanse Realisme maken stond al jaren op de bucketlist van Harry Tupan, directeur Drents Museum.

“Vandaag ziet hij deze droom in vervulling gaan”, vertelt Yvet de Boer van het Drents Museum. Harry Tupan legt uit dat hij een jaar of tien geleden een plan had om een grote tentoonstelling te maken over het Amerikaanse Realisme. “The American Dream was altijd een lang gekoesterde wens en het was altijd moeilijk om daar een goede invulling aan te geven, want we weten allemaal dat het moeilijk is om topstukken uit Amerikaanse musea zomaar naar Europa te krijgen”. Het Drents Museum heeft al geruime tijd goede contacten met de Kunsthalle in Emden. Men heeft vervolgens de handen ineen geslagen en gezegd: “Laten we in gezamenlijkheid één tentoonstelling maken op twee plekken”. Het zijn dus niet twee verschillende tentoonstellingen, het zijn tentoonstellingen die complementair zijn.

The American Dream is ook meer dan een uitstalling van alleen bijzondere kunst, de hele omgeving doet mee, volgens Tupan. Men vindt het belangrijk om de tentoonstelling ook buiten het museum uit te dragen. Versierde etalages, wapperende vlaggen en aankomende zondag de onthulling van het grote sculptuur aan de Kop van de Vaart, het Asser Statue of Liberty.

Deze kunst is het contact met het dagelijkse leven een beetje verloren en dat terwijl er juist zoveel gebeurt op dat moment. Denk aan Martin Luther King, de strijd om de rassendiscriminatie, de koude oorlog, Vietnam, maar ook op het gebied van muziek zoals Elvis Presley, Marilyn Monroe etcetera. De Amerikaanse realisten kiezen juist de realiteit als onderwerp van hun kunst. Soms is dat heel duidelijk te zien, men gaat in op rassendiscriminatie, maar ook dagelijkse dingen zoals taartjes, een Brillobox of een gewone witte blouse worden tot kunst verheven door de realisten. Sommige realisten verbeelden de realiteit heel letterlijk, anderen geven er een eigen interpretatie aan. Deze tentoonstelling laat alle verschillende vormen en stijlen van realisme of figuratie zien en brengt ze bij elkaar. Men is trots op het iconische schilderij Morning Sun van Edward Hopper, maar er zijn ook werken te zien van kunstenaars die amper bekend zijn bij het publiek.

Morning Sun van Edward Hopper

De kunstwerken worden in een breder perspectief getoond door middel van een tijdlijn met veel beelden en audiofragmenten. De bezoeker kan alvast in de sfeer komen van het Amerika uit die tijd via muziek die niet alleen in de tentoonstelling te beluisteren is, maar ook via een playlist op Spotify. De tentoonstelling is ingericht volgens het stratenplan van New York. In totaal zijn in het Drents Museum ongeveer 60 werken te zien, afkomstig van meer dan 20 Amerikaanse collecties, één Duitse collectie en enkele Nederlandse museale particuliere collecties.

De focus ligt in Assen op de periode 1945-1965, tevens geven ze een voorproefje van alles wat daarna komt en wat men in Emden kan gaan bewonderen. PopArt is de verbindende factor tussen de twee tentoonstellingen. Het is aan te raden om beide musea te bezoeken, het is één verhaal wat wordt verteld op twee locaties.

Tekst en foto’s: M. Babtist