Amnesty’s Schrijfmarathon 2017; 575 brieven in Assen tegen onrecht

DELEN

Assen – Rond 10 december 2017 vond wereldwijd Amnesty’s Schrijfmarathon plaats. Van Argentinië tot Australië en van Zwitserland tot Zuid-Afrika werd geschreven tegen onrecht. In ons land werden op meer dan 450 plaatsen de deuren geopend voor iedereen die brieven wilde schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan: mensen die worden gediscrimineerd, gemarteld of ten onrechte gevangen zitten. Dat gebeurde in bibliotheken, in huiskamers, op woonboten, op kantoren en in kerken.

Een hele dag schrijven
In Assen werd geschreven in PopUp-winkel Mooi Verhaal. Om 10 uur opende burgemeester Out de schrijfactie met een brief aan de regering van Bangladesh naar aanleiding van de moord op LHBT-activist Xulhaz, waarvoor de daders, ondanks overtuigend bewijs, nog altijd niet opgepakt zijn. Andere brieven volgden om te protesteren tegen mensenrechtenschendingen in o.a. Turkije, Finland, Egypte en Madagascar. De hele dag door was het een komen en gaan van schrijvers, jong en oud. Enkele jonge vrouwen schreven voor álle mensen waarvoor actie werd gevoerd. Een van hen kwam als eerste en vertrok als laatste.

Palestijnse families uit Assen schreven tegen de arrestatie van mensenrechtenverdedigers die vreedzaam protesteren tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. De Heeren van Zuid zorgden voor heerlijke achtergrondmuziek en er ontstond spontaan een jammsessie met een Oed speler, een Arabische luit. De vrijwilligers van de PopUp-winkel zorgden voor koffie en thee en een Syrisch meisje ging rond met zoete en hartige hapjes, gemaakt door haar moeder. In totaal zijn er op 9 december in Assen 235 brieven geschreven en 138 groetenkaarten.

Foto: Lammert Aling

Scholieren Vincent van Gogh klommen ook in de pen
Omdat de Schrijfmarathon dit jaar in het weekend viel, hebben scholieren van Vincent van Gogh al eerder geschreven: in totaal 202 brieven en kaarten.
Hiermee komt het totaal in Assen op 575, een heel mooi aantal!

Record aantal brieven
Nog lang niet alle brieven zijn geteld, maar de verwachting is dat dit jaar weer meer brieven geschreven zijn dan vorig jaar. Vorig jaar werden meer dan 166 duizend brieven in Nederland geschreven, wereldwijd meer dan 4.6 miljoen.

Foto’s/Tekst: Lammert Aling