Amnesty’s Schrijfmarathon op 9 december op honderden locaties in het land: ook in Assen!

DELEN

Assen – Na de succesvolle Amnesty’s Schrijfmarathon afgelopen jaar, gaat Nederland opnieuw massaal brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Assen wordt weer geschreven: op zaterdag 9 december opent burgemeester Out in PopUp-winkel Mooi Verhaal in het Forum om 10 uur de Schrijfmarathon en schrijft met ons de eerste brieven. Van 10 tot 16.30 uur kan er geschreven worden, voor mensen in o.a. Egypte, Israel, Finland, Jamaica en Turkije.

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. En er worden groetenkaarten gestuurd naar hen gestuurd, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

Recordaantal
Tijdens de Amnesty’s Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven, waarvan in onze PopUp-winkel ruim 800. Wereldwijd werden 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.

LWM 2015 – AI Netherlands. Letter Writing Marathon at the Dutch Office Amnesty International The Netherlands Amsterdam.
Every December, to mark International Human Rights Day, hundreds of thousands of people around the globe take part in the world’s largest human rights event: Write for Rights.

Brieven schrijven werkt
Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: ‘Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.’ Vorig jaar schreven we voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Mensenrechtenverdedigers
Tijdens de Amnesty’s Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Ook de voorzitter en de directeur van Amnesty Turkije zijn gevangen genomen.

Voor meer informatie: https://assen.amnesty.nl/