Asbest in uitgebrand appartement Minervaflat Assen

DELEN

Dinsdagavond 30 december 2014 heeft een felle uitslaande brand op de derde verdieping van de Minervaflat een appartement geheel in as gelegd. De flat aan het Mercuriusplein in Assen werd door de brandweer gedeelte geëvacueerd en omwonenden werden opgevangen in De Nieuwe Kolk.

Het appartement wordt momenteel ‘gestript’ zodat deze weer bewoonbaar kan worden gemaakt. Bij deze werkzaamheden is een concentratie asbest gemeten. Asbestsaneerder Bork uit het Drentse Stuifzand is afgelopen maandag met saneringswerkzaamheden begonnen. “De opruimwerkzaamheden voeren we zorgvuldig uit. We hebben hekken geplaatst en borden. Dit is om aan te geven dat asbest aanwezig is. Er is geen gevaar voor omwonenden”, aldus een medewerker van het bedrijf.

“ Asbest vormt pas een risico als asbestvezels vrij kunnen komen. Bijvoorbeeld als het asbest moet worden verwijderd” Voorlichting Rijksoverheid

Het asbest in de flat zit hem voornamelijk tussen de gevels, net onder en boven de ramen. Door de felle brand zijn de asbestvezels verspreid in het appartement en directe omgeving, vandaar dat het nodig is de hele woning, balustrades en balkons van de onder- en naast liggende woningen zorgvuldig schoon te maken.

Gevaar asbest

De meeste nu nog aanwezige asbestvezels in gebouwen zitten vast in een ander materiaal. Gebeurt hier niets mee? Dan is de kans klein dat deze vezels in de lucht komen en schade veroorzaken. Asbest vormt pas een risico als asbestvezels vrij kunnen komen. Bijvoorbeeld als het asbest moet worden verwijderd. Of als er werkzaamheden (bijvoorbeeld boren, zagen) plaatsvinden in het schoolgebouw. Ook is asbest gevaarlijk als het materiaal waarin asbest zit ernstig is beschadigd of verweerd.

Materialen met asbest

Tot 1994 is asbest veel gebruikt in verschillende producten, maar vooral in bouwmaterialen. Zo komt het voor in golfplaten, vinylvloerbedekking en in pijpen voor schoorstenen. Ook kan asbest zitten in oude huishoudelijke apparaten, zoals haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes. De Asbestwegwijzer laat zien waar u in en om het huis asbest kan tegenkomen.