Assen Beach van start

DELEN

Assen Beach van start

Vanaf 27 mei is er weer Assen Beach en worden verschillende activiteiten georganiseerd op het Koopmansplein. Ruim 1500 basisscholieren worden gedurende de week de fijne kneepjes van het beachvolleybal bijgebracht en bedrijven uit Assen gaan onderling de strijd aan in het bedrijventoernooi beachvolleybal. Daarnaast kan men ook kennismaken met beachkorfbal en beachvoetbal.

Clinics

De hele week zijn er beachvolleybalclinics waaraan alle leerlingen van de groepen 5,6,7 en 8 aan mee kunnen doen. De clinics worden verzorgd door stagiaires van het Alfa College.

Wat is Beachvolleybal

Beachvolleybal wordt gespeeld op een ondergrond van zand, vaak op het strand. Het belangrijkste verschil met zaalvolleybal is dat een team minder spelers kent: in internationale wedstrijden twee, maar op lager niveau kan dit ook drie of vier zijn.

Belangrijke afwijkende spelregels ten opzichte van zaalvolleybal zijn:

Feiten

Er zijn geen vaste posities voor spelers in het veld
De bal is zwaarder en zachter.
Het veld meet 8 bij 16 meter.
Er is geen middenlijn; er kan dus ook geen lijnfout worden gemaakt door het overschrijden van deze lijn, al mag de tegenstander geen hinder ondervinden als de speler onder het net doorkomt.
Belijning wordt gemaakt door het spannen van touwen; een bal is ‘in’ als de (afdruk van de) bal de lijn raakt.

Techniek

Bij het bovenhands spelen van de bal hoeft er geen kort contact te zijn, wel moet de bal loodrecht op de schouderlijn worden gespeeld en mag dus niet zijdelijngs worden weggespeeld.
Na het bovenhands spelen mag de bal geen draaiende beweging vertonen, dat wil zeggen niet meer dan één volledige omwenteling maken.
Als een bal naar de overzijde wordt gespeeld mag er geen zacht/lang contact zijn. Dit wordt ook wel hard contact genoemd. Vormen hiervan zijn een (harde) aanval, onderhandse techniek of knokkel. Eigenlijk alle varianten waar niet met de vingers sturing aan de bal kan worden gegeven.
Voor een bal die opgevangen wordt vanaf de overzijde geldt vrijwel hetzelfde; hard contact of een perfecte bovenhandse techniek. (richting van de bal loodrecht vanaf de schouderlijn.)

Regels

Een blok geldt als een contact, hierna mag de bal nog maar 2 keer worden aangeraakt alvorens over het net gespeeld te worden.
De bal mag na een blok door de blokkeerder nogmaals worden gespeeld. Dit wordt geteld als 2 contacten.
Het spel bestaat uit maximaal 3 sets, set 1 en 2 gaan tot 21 punten, set 3 gaat tot 15 punten. Alleen met 2 punten verschil kan de set gewonnen worden.
Na iedere zeven gespeelde punten wordt van speelhelft gewisseld om voordeel van zon of wind te voorkomen.