Assen decor Operatie Amherst

DELEN

Assen decor Operatie Amherst

Op het voormalig oefenterrein van Defensie in Assen wordt de bevrijding van Drenthe in de Tweede Wereldoorlog nagespeeld. Honderden zogeheten re-enactors (mensen die de geschiedenis naspelen) uit heel Europa komen in de tweede week van april met authentiek oorlogsmaterieel naar de Drentse hoofdstad. Centraal staat Operatie Amherst in april 1945, waarbij 700 parachutisten achter de Duitse linies werden gedropt ter voorbereiding van de aanval op Groningen.

Alles moet zo echt mogelijk lijken en authentiek zijn. Zo wordt er ook echt geschoten, zij het met losse flodders. Alleen het brengen van de Hitlergroet en het zingen van naziliederen is verboden”

Op vrijdag 12 april begint de opbouw van het kampement bij Assen. De deelnemers slapen in tentjes en moeten zien te overleven met middelen uit de oorlog. Voor het publiek worden in het weekeinde allerlei evenementen gehouden, waardoor mensen een goed beeld krijgen van de laatste oorlogsdagen en Operatie Amherst.

Historie Operatie Amherst

Operatie Amherst was de codenaam van de geallieerden voor een speciale commandoactie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Drenthe 1945 als voorbereiding van de aanval van de Canadezen op Groningen, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

amherstFranse parachutisten vormden een onderdeel van de SAS, de Britse, militaire Special Air Service. Zij moesten in de Operatie Amherst verkeersknooppunten en bruggen in Drenthe en Groningen veilig stellen. Op die manier konden Canadese troepen snel naar de stad Groningen trekken. De operatie was redelijk succesvol, al liep hij niet geheel volgens plan en sneuvelden er in Drenthe 33 Franse parachutisten.

Er werden 700 man gedropt, onder wie vier Nederlanders en één Syriër. Ongeveer de helft van hen kwam door slecht weer één tot enkele kilometers van het doel terecht. Ook konden een aantal jeeps niet gedropt worden. In totaal werden er 47 groepen gedropt. Zij moesten het opnemen tegen naar schatting 12.000 verspreid gelegerde Duitse militairen onder wie Nederlandse SS’ers.

Het Drentse hoofdkwartier van de Duitsers bevond zich in Westerbork, waar ongeveer 40-50 Duitsers verbleven en dat eveneens een doel vormde. Daar vlakbij waren 15 Fransen geland. Deze kregen steun van een plaatselijke knokploeg, en bonden de strijd aan met de Duitsers, maar leden wel verliezen, terwijl aan de Duitse kant onder meer een generaal werd uitgeschakeld.

Het nabije, kleine, Duitse vliegveld Havelte moest worden aangevallen, maar bij aankomst bleek dat het al door een bombardement van de RAF uitgeschakeld. Tevens kregen de para’s opdracht het Vliegveld Norg (Duits: Fliegerhorst Norg – Engels: Aerodrome Norg) tussen Norg en Peest uit te schakelen. Toen de para’s zich in de buurt van het vliegveld begaven, nadat ze enkele kilometers verderop bij Huis ter Heide waren geland, was het terrein al bijna verlaten. De Duitsers hadden zich reeds terug getrokken in de richting van Groningen. De overgebleven Duitsers bliezen vlak voor hun vertrek nog de aanwezige gebouwen op.

Enkele acties van de Fransen en anti-Duitse Nederlanders leidden tot represailles van de Duitsers. In Diever werd de NSB-burgemeester aangehouden door anti-Duitse Nederlanders, maar een groep SS’ers uit Steenwijk kwam hem ontzetten en arresteerde 11 mensen van wie zij er 10 bij het kerkhof van Diever vermoordden. De elfde overleefde door zich dood te houden tussen de slachtoffers.

In Assen staat aan de Vaart een monument voor 33 gevallen soldaten van Operatie Amherst.

Foto ( links boven ) Coll. J. Bruggink, Assen