Assen investeert in Handhaving

DELEN

Assen – Als de gemeenteraad er mee instemt gaan medewerkers van het team Handhaving gebruik maken van mountainbikes en Segways (driewielige uitvoering). Er worden in totaal 12 mountainbikes aangeschaft en twee elektrische Segways. Daarnaast worden handhavers van de gemeente als het ministerie van Justitie en Veiligheid daarmee ook instemt voorzien van boeien en een wapenstok. Met de aanschaf, ict-investeringen, onderhoud en trainingen personeel is een investering van 108.000 euro gemoeid.

Door gebruik te maken van de mountainbikes en de Segways kunnen de handhavers in de toekomst een groter gebied bestrijken.

Een deel van het krediet dat aan de raad wordt gevraagd wordt besteed aan de aanschaf van handboeien en wapenstokken. Deze zogeheten geweldsmiddelen kunnen door de handhavers worden gebruikt als zij in onveilige situaties belanden. Daarmee komen de middelen ook hun persoonlijke veiligheid ten goede. Voorwaarde is wel dat het ministerie van Justitie en Veiligheid de geweldsmiddelen formeel toekent.

Daarnaast wordt er een nieuw registratiesysteem aangeschaft, waarin handelingen die handhaving betreffen, worden vastgelegd. B en W verwachten dat team Handhaving door in te spelen op technologische ontwikkelingen efficiënter kan werken.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel van het college van B en W op 15 februari.