Assen krijgt 200 winkels bij het TT Circuit

DELEN

Woensdagmorgen presenteerde investeerder F.O.C. Assen B.V op het stadhuis van Assen de plannen om een Factory Outlet Center te gaan bouwen aan de noordkant van het TT Circuit, ter hoogte van het Verkeerspark. De gemeente Assen heeft hier grond beschikbaar.

“Revascom is niet de eigenaar van Batavia Stad Fashion Outlet, dat is VIA Outlets” Bavaria Stad

In de ‘plaatselijke’ media wordt ondertussen druk gespeculeerd. Investeerder Revascom zou de eigenaar zijn van o.a. de FOC in Lelystad en het FOC in Assen zou worden gerealiseerd door investeerder Revascom. “Revascom is niet de eigenaar van Batavia Stad Fashion Outlet, dat is VIA Outlets”, zo laat de marketing manager van Bavaria Stad aan onze redactie weten. De FOC in Lelystad behoort tot de top van de ‘outlets’ in Nederland en verkoopt bekende A-merken als Gaastra, Hugo Boss, Fossil en G-Star Raw. Ook in Assen worden straks deze A-merken verkocht evenals McGregor, Tommy Hilfinger, Nike en Adidas.

200 winkels Factory Outlet Center Assen

Het FOC in Assen krijgt de uitstraling van een oud Hollands vestingstadje met circa tweehonderd winkels. Er zal tevens plaats zijn voor horeca en speelgelegenheden. De verwachting is dat wekelijks zo’n 10.000 bezoekers naar het FOC komen. Het FOC zal na verluidt 400 en 500 banen opleveren.

Goed voor de economie?

Naar verwachting zullen zo’n 1500 tot 1750 extra mensen per week de binnenstad van Assen bezoeken na het winkelen in het FOC, echter bij ondernemers in de binnenstad en gezien de reacties op social media zit de schrik er goed in. Er is veel leegstand en men vreest ook terugloop in de omzet met de komst van het Factory Outlet Center. Echter de cijfers van de bestaande ‘Outlets’ liegen er niet om en ze blijken bijzonder populair en grote publiekstrekkers te zijn.

Het aantal bezoekers van Batavia Stad in Lelystad, dat in 2001 haar deuren opende, groeide van 1,6 miljoen in 2007 naar 2,2 miljoen in 2013. In 2014 verwachten men 2,3 miljoen bezoekers. Bavaria Stad gaat door deze drukte zelfs uitbreiden met 40 nieuwe winkels.

Rosada Fashion Outlet in Roosendaal gaat ook uitbreiden van zestig naar honderd winkels. Deze Outlet trekt ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. Designer Outlet Roermond is veruit de populairste. Vorig jaar ontving het 4,7 miljoen bezoekers. Ter vergelijking, dat is meer bezoekers dan bijvoorbeeld De Efteling. Dit jaar wordt gerekend op meer dan 5 miljoen bezoekers in de Outlet van Roermond.