Assen krijgt een ‘Blauwe Klap’

DELEN

ASSEN – Blauwe Klap. Dat is de naam van de nieuwe autobrug die op dit moment gebouwd wordt aan de Havenkade/Kanaal. 

Een onafhankelijke jury koos deze naam uit maar liefst 760 inzendingen die binnen

“ Deze naam heeft ritme, ligt goed in het gehoor en is vooral ook origineel. De naam verwijst met een kwinkslag naar het blauw van het water en naar de betekenis van de Blauwe As voor Assen” Jury

kwamen na een oproep van de gemeente. Prijswinnares Ada Klaassens nam vrijdag 10 april haar prijs in ontvangst uit handen van wethouder Harmke Vlieg. De prijs bestaat uit een waardebon. Verder ontving mevrouw Klaassens een artist impression van de nieuwe brug waarbij in de brugleuning de naam Blauwe Klap te zien is. Ook krijgt ze nog een rondleiding over de bouwlocatie.

Volgens de jury is de naam bijzonder:  “Deze naam heeft ritme, ligt goed in het gehoor en is vooral ook origineel. De naam verwijst met een kwinkslag naar het blauw van het water en naar de betekenis van de Blauwe As voor Assen. Daarnaast is de naam  ook historisch. De naam heeft in het noordelijke dialect de betekenis van brug, ophaalbrug, een bewegende brug…. een brug die open gaat om de boten vanaf 2017 in Assen te verwelkomen”.

Aan de jury namen deel Erik Appel (Asser historische Vereniging en Stichting Varen in Assen),  Jan-Pieter Volkers (namens de Commissie Naamgeving openbare ruimte), Pieter Kuyper (namens het naastgelegen Drenthe College), Tineke Gijlers (namens de projectgroep Blauwe As) en wethouder Harmke Vlieg (namens het college van B&W). De ‘Blauwe Klap’ is in aanbouw. Op dit moment treft aannemer Van Hattum en Blankevoort (onderdeel van VolkerWessels) voorbereidende grondwerkzaamheden, zoals het kabels- en leidingenwerk, het reconstrueren van de oevers van het Kanaal en binnenkort het slaan van de heipalen.  Auto’s kunnen langs het werk rijden via een tijdelijke route. In het najaar komen de brugdelen naar Assen. De brug is eind 2015 gereed.