Assen krijgt spoedig Welkomwinkel voor hulp vluchtelingen

DELEN

ASSEN – In de TT Hall worden sinds 4 september zeshonderd mannelijke vluchtelingen opgevangen voornamelijk uit Syrië, Eritrea en Somalië. De TT Hall is voor de vluchtelingen een soort van ‘wachtkamer’. De mannen verblijven er zo’n drie dagen en gaan dan door naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar hun asielaanvraag afgehandeld wordt.

Asielzoekers hebben bij aankomst in Nederland vaak niet meer bezittingen dan de kleren die zij dragen. Het COA zorgt in de opvangcentra voor basisvoorzieningen. Veel particulieren en bedrijven ontplooien zelf initiatieven om vluchtelingen te helpen, onder anderen met kleding.

Het COA raad via haar website aan om voordien altijd contact op te nemen met de publieksvoorlichting van het COA (088-7157249), want hoewel ze blij zijn met donaties zoals kleding en fietsen, kan het zo zijn dat aan een donatie onverhoopt geen behoefte is en men op het moment de donatie niet rechtstreeks kan afleveren bij bijvoorbeeld de TT Hall.

Welkomwinkels Rode Kruis

Begin vorige week is bekend gemaakt dat het Nederlandse Rode Kruis de giften en acties gaat coördineren voor vluchtelingen in Nederland. Daarvoor worden in de buurt van asielzoekerscentra ‘Welkomwinkels’ geopend, waar mensen terecht kunnen met hun hulp. Momenteel zijn er zo’n zeven welkomwinkels in Nederland waaronder Goes, Roermond, Tilburg, Zwolle en Stadskanaal.

Het Rode Kruis is bezig om nog meer Welkomwinkels te openen en in Assen zal deze binnen afzienbare tijd geopend worden. “We zijn op dit moment bezig een Welkomwinkel in te richten voor de vluchtelingen in Assen. Alleen we weten nog niet wanneer we helemaal gaan starten en waar de “winkel” gaat openen”, zo laat Marjan Bruns van het Rode Kruis Assen – Vries weten aan onze redactie.

Nog even geduld

Hulp in Assen blijkt noodzakelijk en voor iedereen die kleding over heeft of in heeft gezameld om de vluchtelingen te helpen heeft Bruns een duidelijke boodschap “Ik zou willen vragen de kleren, want die hebben we hier in Assen erg nodig, nog even in bezit te houden. Volgende week is er meer duidelijkheid waar en wanneer de Welkomwinkel open is in Assen”.