Assen legt zich niet neer bij sluiting JWF kazerne

DELEN

Assen legt zich niet neer bij sluiting JWF kazerne

Assen legt zich niet neer bij sluiting van de Johan Willem Frisokazerne. “Onbestaanbaar, Assen en de kazerne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt burgemeester Carry Abbenhues in een eerste reactie op de vandaag bekend geworden kabinetsplannen.

De minister van Defensie heeft vandaag bij de presentatie van de miljoenennota aangegeven dat de Johan Willem Frisokazerne met ingang van 1 januari 2017 zal sluiten. Volgens de minister is sluiting onontkoombaar als gevolg van de nieuwe bezuinigingsronde die het kabinet heeft aangekondigd. Voor defensie betekent dat extra bezuinigingen van 333 miljoen euro. In de plannen van de minister wordt de nu nog in Assen gelegerde Luchtmobiele Brigade alsmede de school Noord van het Opleidingscommando verplaatst naar Havelte en Schaarsbergen. In totaal gaat het bij de kazerne om ruim duizend banen.

Volgens burgemeester Carry Abbenhues legt Assen zich niet bij de voorgenomen sluiting van de Johan Willem Frisokazerne neer. “Het gaat ten koste van de werkgelegenheid in Assen en de omliggende regio. Aan directe en indirecte werkgelegenheid gaan ruim 1400 banen verloren. Dat  kunnen we niet accepteren”, aldus Abbenhues.

De lokale en regionale economie krijgen door de plannen van de minister een fikse slag te verwerken. Evenals twee jaar geleden zullen we ons tot het uiterste verzetten tegen de plannen van de minister.

Assen is al bezig om het verzet tegen sluiting van de kazerne te mobiliseren. Burgemeester Abbenhues zal op korte termijn diverse maatschappelijke organisaties uitgenodigen om met elkaar te bespreken op wat voor wijze gezamenlijk zal worden opgetrokken richting Den Haag. Ook de initiatiefnemers van de website “Steun de Kazerne.nl” zullen daarbij aanwezig zijn. Inmiddels hebben al ruim 7000 mensen de petitie ondertekend waarin wordt gepleit voor behoud van de Johan Willem Frisokazerne.  Acties zullen zich vooral richten op de fracties van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Abbenhues: “Die nemen uiteindelijk in november de definitieve beslissing. We zullen in Den Haag laten weten dat we sluiting van de kazerne niet pikken!