Assen-Oost krijgt Krasse Knarrenhofje

DELEN

Er is een schrikbarend tekort aan woningen op maat voor ouderen. “Sowieso voor alleenwonende 45-plussers”, dat zegt Liedeke Reitsma, secretaris Vereniging Krasse Knarrenhof in Zwolle.

Nu ligt er al een tijd een mooie stukje grond braak in Assen-Oost, waar zo’n “Krasse Knarrenhofje” prachtig

“Ouderen weten zelf wel wat goed voor hun is; daar hebben ze geen duurbetaalde deskundigen voor nodig. Wij willen het kleinschalig, op maat én goedkoop. Want dáár is behoefte aan, en niet aan dure appartementen” Liedeke Reitsma

gerealiseerd zou kunnen worden. Het betreft het terrein van de oude Landbouwschool aan de Mezenlaan. “We hebben min. 12 deelnemers nodig, daaronder is het te duur om te bouwen. De eerste liefhebbers hebben zich al aangemeld”.

De Knarrenhofjes zijn in het leven geroepen voor mensen die niet willen afwachten tot de gevolgen van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) duidelijk zijn, maar die zelf initiatief willen nemen. “Het is een CPO, een Collectief Particulier Ondernemerschap project. Gelijkgestemde, (ook jongere) ouderen…mensen die zoeken naar nabuurschap, zonder elkaars privacy uit het oog te verliezen”, aldus Reitsma.

Gemeentelijke belangstelling voor de Knarrenhofjes

In Zwolle is het initiatief ontstaan en zijn ze in gesprek met de gemeente over locaties. Afhankelijk van de grondprijs wordt het percentage sociale huur in het hofje bepaald. Doordat het koop en huur is, is er meer mogelijk. Hoe meer aanmeldingen, hoe goedkoper er gebouwd kan gaan worden. Daarnaast komen er vrije sector huur en koopwoningen. Het Knarrenhof is een samenwerking van de Groningse planontwikkelaar Peter Prak (Locksley Collective) en Inbo architecten, en is bezig aan een landelijke opmars.

Naast Zwolle zijn er inmiddels ook Knarrenhof initiatieven in Amsterdam, Amersfoort, Dedemsvaart, Groningen, Hardenberg, Hilversum,en Utrecht, en er staan er meer op stapel. Om aan de vraag van morgen te voldoen ligt er een grote opgave voor de bestaande woningvoorraad. Mensen willen zelf bepalen hoe, waar, en op welke manier ze willen wonen. Dit vraagt om een andere manier van denken, samenwerking, en ruimte geven voor initiatieven uit de samenleving.