Assenaar Jan Boomsma vertrekt op de fiets naar Lugano

DELEN
ASSEN – Op jonge leeftijd geschept worden door een motorfiets. Zeventien weken plat liggen in een donker kamertje. Daarna, als vierjarig kind, opnieuw leren lopen en praten.

Jan Gerard Boomsma, inmiddels 60 jaar, uit Assen is de hoofdrolspeler van het verhaal. Een ongeluk van jaren geleden met veel impact. De ouders van Jan werd verteld dat hij “kans had op de vallende ziekte en waarschijnlijk geen professor zou kunnen worden”.

Volgens Jan kon hij twee keer per dag goed meekomen met …zijn klasgenoten: Van en naar school op de fiets. De liefde voor het fietsen ontstond en vanmorgen vertrok Jan richting Lugano in Zwitserland. Een fietstocht van ruim 1165 kilometer. Niet zomaar een fietstocht. Als kind was Jan vaak met zijn ouders in Zwitserland. Ook op latere leeftijd bezocht hij die omgeving regelmatig en vroeg zich weleens af hoe het zou zijn om daar te fietsen.

Naast de symbolische betekenis heeft de tocht ook een therapeutisch doel, onder anderen initiatief nemen en het plannen te versterken en te gaan gebruiken. Ook hoopt Jan meer zelfinzicht te krijgen.

“De fysieke belasting van de afstand tot het doel en de hindernissen in de vorm van afstanden en hoogteverschillen zullen zorgen voor een ultieme uitdaging, maar vooral ook voldoening bij het uiteindelijk behalen van het door mijzelf gekozen eindpunt”, als Jan.

Rond acht uur vanochtend verzamelden een aantal buren en vrienden zich bij de plek waar Jan zou vertrekken. Fietsen & Koffie, naast Roma opticiens, één van de sponsoren, was ook aanwezig. Burgemeester Marco Out was gevraagd om het lint door te knippen. Tevens fietste de burgemeester, samen met Harry de Jong van Nieuws in Assen, een aantal kilometers mee met Jan.

Net voor vertrek ontdekt Jan dat zijn 90-jarige moeder uit Bedum ook aanwezig is. Ze vertelt mij dat ze al een paar hartoperaties heeft gehad en dat de reis naar Assen haar de nodige inspanningen geeft, maar “Ik had vanmorgen de kleren aan en dacht Ik moet gaan”. Het afscheid vindt ze lastig. “Je bent toch een dagjesmens, hè ?”, vertelt ze, “Ik hoop dat er niets gebeurt in de weken dat hij weg is. Ik ben blij dat ik er nu ben.”.

Dan is het voor Jan tijd om te vertrekken. Na de nodige knuffels stapt hij op de fiets om zijn doel te halen. Naar Lugano, 1165 kilometer fietsen, waar hij over ongeveer 10-15 dagen hoopt aan te komen.

De belevenissen van Jan zijn te volgen via de website: www.janfietst.nl

Tekst en foto’s: Monique Babtist – Spiegelgrafie


2Divorce Assen


Bowlen in Assen