Assenaar Jan ‘Fietst’ Boomsma in actie voor de Hersenstichting

DELEN
Assenaar Jan ‘Fiets’ Boomsma in actie voor de Hersenstichting
ASSEN – Van 1 tot en met 6 februari vindt de twintigste collecteweek van de Hersenstichting plaats. Ruim 18.000 collectanten gaan langs de deuren, en staan op pleinen en voor winkels, om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met hersenziekten en hersenaandoeningen.

En dat is bijna iedereen, want wie kent er nou niet iemand die dyslexie heeft, wel eens een migraineaanval heeft, een hersenschudding heeft opgelopen, een beroerte heeft gehad of lijdt aan een vorm van dementie?

Met de start van de collecte week, was Assenaar Jan Boomsma vanmiddag te gast in de uitzending van Anouk Middel bij RTV Drenthe. Jan lijdt aan een zogeheten NAH: “Op driejarige leeftijd ben ik geschept door een motorfiets, het ongeval heeft mij getekend. Ik lag 17 weken in een donkere kamer en moest opnieuw leren lopen en praten. In 1998 belandde ik in een zware depressie. De vele prikkels die bij me binnenkwamen, de eisen die de omgeving en de maatschappij me stelden. Ik kon er niet mee omgaan. Na in 2005 gedeeltelijk afgekeurd te zijn, ben ik uiteindelijk in 2015 volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dit alles nadat in Beatrixoord (UMCG) te Haren de diagnose NAH (Niet Aangeboren Herenletsel) is vastgesteld, 56 jaar later”, aldus Boomsma.

De 60-jarige Boomsma fietst op 1 juli aanstaande van Assen naar Lugano in Zwitserland. De fietsrit over ruim 1165 kilometer is voor Jan van symbolische doch emotionele waarde “Ik leer er mezelf mee kennen. De ups- en downs die ik letterlijk en figuurlijk tegen kom tijdens de rit….en op mijn bagagedrager draag ik een doel met me mee. Ik doe dit voor mezelf, maar ook voor de Hersenstichting. Dit om meer bekendheid aan en acceptatie van de samenleving voor NAH, maar ook onderzoek naar NAH”.

Burgemeester Marco Out fiets mee!

De langeafstand rit per fiets blijft niet onopgemerkt. Buren organiseren voor Jan op 1 juli een ‘uitzwaaimoment’. Hieraan zitten nog een paar verrassingen gekoppeld, maar één ding is nu al wereldkundig. Burgemeester Marco Out zal bij vertrek (1 juli omstreeks 8.30 uur hoek Alteveerstraat – Weiersstraat) een stuk door Drenthe meefietsen met Jan.

Jan hoop dat veel mensen zijn rit zullen steunen en hiermee iets willen doneren aan de Hersenstichting via de speciale pagina op de site van de Hersenstichting. Daarnaast is Jan nog opzoek naar persoonlijke sponsoren voor materiaal. “Indien er bedrijven zijn die mij persoonlijk willen sponsoren zijn ze meer dan welkom”, aldus Boomsma.

Voor meer informatie of contact? Surf naar de website van Jan Boomsma (JanFietst).

Foto: Anouk Middel en Jan Boomsma (RTV Drenthe – ‘Anouk in de Middag’)


2Divorce Assen


Bowlen in Assen