Assenaar per fiets van Assen naar Zwitserse Lugano

DELEN
ASSEN – Assenaar Jan Boomsma fiets op 1 juli aanstaande van Assen naar het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland. Het einddoel van de 60-jarige Boomsma is de plaats Lugano.

De fietsrit over ruim 1165 kilometer broeit al jaren bij de Assenaar. “Ik ben altijd al een fervent liefhebber geweest van fietsen. Voor mij is dat pure ontspanning, maar de rit die ik nu ga maken in juli heeft voor mij een grotere betekenis. Het heeft symbolieke waarde”, aldus Boomsma, die de rit koppelt aan de Hersenstichting.

“Dat is een weloverwogen keuze. Op driejarige leeftijd ben ik geschept door een motorfiets, het ongeval heeft mij getekend. Ik lag 17 weken in een donkere kamer en moest opnieuw leren lopen en praten. In 1998 belandde ik, als in een vrije val, in een zware depressie. De vele prikkels die bij me binnenkwamen, de eisen die de omgeving en de maatschappij me stelden. Ik kon er niet mee omgaan. Na in 2005 gedeeltelijk afgekeurd te zijn, ben ik uiteindelijk in 2015 volledig arbeidsongeschikt verklaard. Ik hoef nu niets meer… mag nu. Dit alles nadat in Beatrixoord (UMCG) te Haren de diagnose NAH (Niet Aangeboren Herenletsel) is vastgesteld, 56 jaar later”.

Boomsma hoopt met zijn fietsrit de aandacht te trekken van mensen die zijn rit willen sponsoren en een bedrag willen doneren aan de hersenstichting. “Ik hoop dat veel mensen mij zullen steunen. Dit om meer bekendheid aan en acceptatie van de samenleving voor NAH, maar ook onderzoek naar NAH”.

De keuze om naar Zwitserland te fietsen is voor Jan persoonlijk, maar bovenal van symbolische waarde. “In mijn jeugd ben ik in de buurt van Lugano op vakantie geweest. Dat vond ik zo mooi dat ik er vervolgens meer dan 35 keer op vakantie ben geweest. Het voelt voor mij als een tweede thuis. De rit symboliseert ook de opwaartse vooruitgang. Het is toch een pittig stukje en ik krijg met veel hoogteverschillen te maken. Een rit die ik moet overwinnen en waar ik voor ga. Een mooi leer moment”, aldus Boomsma.

Jan roept iedereen op om hem te steunen met een financiële bijdrage voor de Hersenstichting. Dit kan via een speciale pagina op de website van de Hersenstichting, maar hij  roept het bedrijfsleven in Assen en omgeving ook op om hem te sponsoren met een financiële bijdrage. “Ik heb nog veel nodig om de rit aan te vangen. Ik noem kleding, materiaal, maar ook de kosten voor overnachting et cetera”.

Het Asser bedrijf Fietsen en Koffie aan de Groningerstraat gaf maandagmiddag de aftrap. Zij melden zich als eerste sponsor om de rit van Jan mogelijk te maken. Symbolisch kreeg hij een fietsshirt overhandigd. “Ik hoop dat er meer bedrijven in Assen volgen. Ze krijgen allemaal een mooie plek op mijn website Jan Fietst, maar ook in mijn hart”.

Wilt u Jan sponsoren? Doneer dan via de actie pagina op de Hersenstichting. Bedrijven die Jan willen ondersteunen kunnen contact opnemen via het contactformulier op zijn website.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen