Assenaren opgelet met WhatsApp

DELEN

ASSEN – WhatsApp-gebruikers die een bericht krijgen over gratis bellen via de app, moeten niet op de uitnodiging ingaan. Het berichtje komt niet van de populaire berichtendienst, maar is spam. Wie de instructies opvolgt, zit vast aan een betaalde service, zo liet Whatsappen.nl onlangs weten op hun website.

Activeren

Sinds kort is het mogelijk via de app te bellen. Oplichters springen daarop in door misleidende berichten te versturen. “Hey, Wil je gratis bellen via WhatsAp? Video bellen en gewoon bellen, maar dan gratis! Activeer nu! Ga naar –> whatsapp-calling .net”, lezen mensen op hun smartphone. Eerder probeerden oplichters ook al via de site whatsappcalling.com geld te verdienen. Nu doen ze dat dus via whatsapp-calling.com en whatsapp-calling.net.

Vrienden uitnodigen

Wie naar de site gaat, krijgt een scherm te zien waarin staat dat het tot 31 april mogelijk is om toegang te krijgen tot gratis bellen. Activeren is mogelijk door eerst tien vrienden uit te nodigen. Maar eigenlijk verspreiden de gebruikers hiermee het valse bericht verder onder hun vrienden.

Abonnement

Degene die verdergaat, komt uiteindelijk op een andere site terecht. Daar moet eerst een simpele vraag worden beantwoord en vervolgens het telefoonnummer worden ingevoerd. Doe dit niet, anders zit u vast aan een dienst die 12 euro per week kost plus 3 euro activatiekosten.

Advies

Vooral Android-gebruikers kunnen dit soort berichtjes krijgen. Wees dus op je hoede en gooi dit soort ongewenste berichten weg. Reageer sowieso niet op sms’jes of WhatsApp-berichten van onbekende mensen.