Asser horecaondernemer ‘Geen terras, biercarrousel en raamverkoop’

DELEN

Asser horecaondernemer ‘Geen terras, biercarrousel en raamverkoop’

De hoge precariobelasting die de gemeente Assen in rekening brengt bij Asser horecaondernemers is voor Frits Wiegersma, eigenaar van Restaurant ’t Nieuwe Luifeltje aan de Weiersstraat in Assen, een doorn in het oog.

“De gemeente rekent voor de TT week per vierkante meter terras maar liefst € 25,- en wij hebben 50m2 terras. Daarnaast moeten we voor plaatsing van een biercarrousel nog eens even € 1500,- betalen. Als we dan ook nog consumpties willen verkopen vanuit de zogeheten ‘raamverkoop’ brengt de gemeente nog even € 700,- in rekening”, aldus Wiegersma.

De precariobelasting is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond. Men betaalt bijvoorbeeld ook precario als er artikelen voor verkoop op straat worden uitgestald, reclame borden, bouwsteiger of een container. De hoogte van de belasting is overigens afhankelijk van het soort gebruik.

“Voor mijn horecagelegenheid en de ligging daarvan vind ik de rekening van de gemeente gewoonweg te hoog. Normaal betaal ik voor het gehele jaar zo’n € 650,- precariobelasting voor mijn terras, voor deze ene week moet ik bijna het vijfvoudige betalen”, aldus Wiegersma.

De horecaondernemer is geheel klaar met de TT week en de precariobelasting die aan de gemeente Assen betaald moet worden. De gemeente Assen laat weten ‘het vervelend te vinden’ dat Wiegersma het een ondermijning vindt van zijn normale bedrijfsvoering en het niet eens is met de precariobelasting voor zijn zaak op de huidige locatie.

Frits Wiegersma: TT week 2014 ! Van terras zonder Luifeltje ! Naar Luifeltje zonder terras…

“Ik wil nogmaals aangegeven niet tegen precariobelasting te zijn, maar ik vind het juridisch niet correct. Ik heb al twee jaar tijdens de TT een podium en vele hekwerken met containers voor mijn deur gehad en zit met mijn zaak niet echt in de binnenstad. Het had dus allemaal wel wat minder gemogen. Via mijn rechtsbijstandsverzekering laat ik nu uitzoeken hoe dit juridisch mogelijk is en hoe het zit met inkomstenderving. Ik heb nu besloten om het terras een week lang op te ruimen en geen biercarrousel voor mijn deur te plaatsen. Tevens doe ik niet aan raamverkoop”.

De precariobelasting wordt na de TT geëvalueerd door de gemeente Assen en bekeken of er wel of niet betaald moet gaan worden.

Tekst – Foto © Nieuws in Assen