Asser wethouder Jaap Kuin stapt op

DELEN

Asser wethouder Jaap Kuin stapt op

De Asser wethouder Jaap Kuin, die op 28 juni in bouwmarkt Hornbach in Groningen betrapt werd op diefstal van twee boortjes ( lees freesjes),  heeft vanmiddag in een persverklaring laten weten zich terug te trekken uit de Asser politiek en af te treden als wethouder. Nerveus sprak Kuin “Ik blijf erbij dat ik de boortjes niet opzettelijk heb meegenomen, maar alles afwegende in deze kwestie, voor mijn gezin, mijn partij de PvdA en de gemeente Assen, ik geen andere uitweg zie, dan vanaf aanstaande zaterdag af te treden als wethouder van Assen”.

Kuin houdt met de genomen beslissing de ‘eer’ aan zichzelf nadat hij eerder de zaak in de ‘doofpot’ had willen stoppen en nogal nonchalant deed over de diefstal. Hij beweerde de diefstal per ongeluk te hebben gepleegd en liet eerder in een media verklaring weten “Ik schrijf mijn handelswijze toe aan een drukke periode als wethouder en locoburgemeester, waardoor ik in gedachten verzonken onvoldoende alert was”. Ook verklaarde hij dat het een privé kwestie was en dat er helaas geen beveiligingsbeelden waren, zodat hij zijn onschuld kon bewijzen. De beelden zijn er echter wel, en daarop is te zien dat Kuin de boortjes willens en wetens in zijn zak stopt en daarna de rits van de zak dichtdoet. Persofficier Pieter van Rest verklaarde dat het OM er van overtuigd is dat Kuin zich toch echt schuldig heeft gemaakt aan winkeldiefstal en als dit niet het geval was, de zaak wel was geseponeerd.

Kuin genoot ondanks deze diefstal (en thans een strafblad wegens de schikking) steun in de plaatselijke politiek, echter bleef daar voor de PvdA wethouder na het vakantiereces niet veel meer van over te zijn. ChristenUnie en Stadspartij Plop hadden hun mening dinsdagavond al naar buiten gebracht en ook de VVD blijkt een kritische houding te hebben ten aanzien van de ‘boortjes’ affaire. Stadspartij PLOP gaf een uitgebreide verklaring waaronder de volgende veelzeggende passage. “Kuin is dusdanig beschadigd dat van normaal functioneren naar onze mening geen sprake meer kan zijn”, aldus PLOP fractievoorzitter Ruud Wiersema.

Jaap Kuin liet verder weten niet meer terug te keren in de Asser politiek en vraag zich inmiddels ook af, of politiek überhaupt nog wel wat is voor hem.