Autoreis naar de kerncentrale van Tsjernobyl

De ramp die Europa deed trillen op haar grondvesten

DELEN
ASSEN – Fotograaf Jelle Voordewind van Photoscout.nl, bekend van de fotoreizen naar Spanje en journalist/tekstschrijver Christiaan Koppelaar van Studio Christiaan Koppelaar in Assen vertrekken op 5 mei voor een autoreis naar de kerncentrale van Tsjernobyl.

Ze maken een reportage van de huidige situatie in en rond het gebied dat dertig jaar geleden getroffen werd door de zwaarste kernramp ooit. Naast een bezoek aan de centrale van Tsjernobyl en de verlaten stad Prypjat, maken ze een reportage van de in aanbouw zijnde sarcofaag die rondom de getroffen reactor wordt geplaatst. Daarnaast proberen zij het Radio-ecologisch reservaat Polessky in Wit Rusland in beeld te brengen. Het wordt een reis van in totaal ruim zesduizend kilometer waarbij Voordewind en Koppelaar diverse historische gebieden bezoeken. Inmiddels zijn er veel positieve reacties en sponsors binnengekomen en speciaal voor deze gelegenheid heeft autobedrijf Bockhoudt in Groningen een Hyundai ix 35 beschikbaar gesteld. Voordewind en Koppelaar verwachten rond 13 mei weer terug te zijn in Nederland.

De ramp die Europa deed trillen op haar grondvesten

Precies drie decennia geleden, in het voorjaar van 1986, werd Europa plotseling geconfronteerd met een volstrekt nieuw gezondheidsfenomeen. In de atmosfeer werden verhoogde stralingsniveaus gemeten. Enkele dagen eerder was een van ’s werelds grootste kerncentrales, de centrale van Tsjernobyl, getroffen door een meltdown, waarbij een tonnen aan radioactief materiaal als een wolk in de atmosfeer terecht was gekomen. De wolk trok langzaam over Europa heen en sloeg neer in de vorm van radioactieve regen. Het was een ramp van ongekende proporties die een diepdonkere schaduw over grote delen van West-Europa zou afwerpen. Zelfs in ons land, ruim tweeduizend kilometer verwijderd van de rampplek, zorgde radioactieve neerslag voor extra gezondheidsrisico’s. Boeren werden verplicht hun melkkoeien op stal te houden en groene bladgroenten, zoals spinazie werden vernietigd.

Door die naargeestige en bijna onwerkelijke gebeurtenissen, juist in een periode van grote spanning tussen oost en west, staat de kernramp als een donkere inktvlek in ons collectieve geheugen gegrift. Maar hoe angstig deze periode voor West-Europa ook was, het staat in geen enkele verhouding tot de afschuwelijke taferelen die zich afspeelden op de rampplek zelf. Naast de duizenden doden als gevolg van de ramp, werden ruim 135.000 lokale inwoners verplicht de regio voorgoed te verlaten. Velen van hen zouden pas jaren later de échte rekening van de ramp gepresenteerd krijgen, in de vorm van zware gezondheidsklachten, misgeboorten en kanker. Dertig jaar na dato ligt het percentage van, met name schildklierkanker in de regio vele malen boven het mondiale gemiddelde; een rechtstreeks gevolg van de kernramp. Hoewel de tijd langzaam maar zeker alle wonden doet helen, is het litteken van deze ramp nog altijd bloedend.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen