Azc-bewoners halen heftruckdiploma voor beter arbeidsperspectief

DELEN

Assen – Vrijdagochtend 10 mei was een bijzonder moment voor een viertal bewoners van azc Assen: zij mochten hun heftruckdiploma in ontvangst nemen. Twee gedetineerden van PI Veenhuizen kregen eveneens een diploma.

Het COA in Assen is een uniek samenwerkingsverband aangegaan met de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen. Bewoners van azc Assen kunnen, net als gedetineerden, een diploma halen binnen de muren van de PI om ze betere kansen te geven in de maatschappij. Er worden verschillende opleidingen aangeboden, zoals een lascursus, groenopleiding, veilig werken langs de weg, bosmaaien en heftruckopleiding. Een deel van de opleidingen wordt gegeven door opleidingsinstituut ’t Web.

De PI Veenhuizen en azc Assen hebben hun samenwerkingsverband gebaseerd op de wens van het COA om bewoners binnen de azc’s arbeidsperspectief te bieden. Daarmee wil het COA:
• De (Nederlandse) taligheid van de bewoner bevorderen;
• Komen tot een opleidingscertificaat met marktwaarde voor bewoners. Uitgangspunten zijn: laagtaligheid, leren door voordoen en kopiëren, opleidingen vanaf het laagste niveau.

De opleidingstrajecten bestaan uit het samen met andere (Nederlandstalige) doelgroepen volgen van opleidingen en eventueel het verrichten van werkzaamheden bij de PI Veenhuizen. De opleidingen worden gevolgd bij het arbeidsbedrijf binnen de muren van gevangenis Esserheem of bij het agrarisch bedrijf van PI Veenhuizen.

Bijzondere gast tijdens de diploma-uitreiking was Gerard Bakker. Hij is hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en bracht vrijdag een werkbezoek aan de gevangenissen Esserheem en Norgerhaven, die samen PI Veenhuizen vormen. Bakker was van 2014 tot vorig jaar bestuursvoorzitter van het COA.