Babbeltruc mislukt door alert optreden

DELEN

Babbeltruc mislukt door alert optreden

Een 63-jarige bewoner aan de Van Swinderenhof kreeg dinsdagmiddag een vreemde bezoekster aan de deur. De vrouw vertelde geld voor een goed doel in te zamelen en de man gaf haar hierna een klein bedrag. Toen ze vroeg om gebruik te mogen maken van zijn telefoon om een vriendin te mogen bellen, liet hij haar binnen. Na het belletje vroeg ze of ze even binnen op haar vriendin mocht wachten. De bewoner verzocht haar dit buiten te doen waarna ze de woning verliet. Ongeveer een kwartier later stond ze weer bij de deur en vertelde de bankpas van de man te hebben gevonden op de parkeerplaats bij de woning. De man constateerde dat zijn portemonnee die naast de telefoon lag verdwenen was. De onbekende vrouw vertelde dat haar vriendinnen deze zou hebben. Toen de benadeelde aangaf de politie te willen alarmeren en ondertussen ook hulp van zijn buurvrouw had gekregen, werd de vrouw agressief en wilde de benen nemen. Beide bewoners wisten haar in bedwang te houden en over te dragen aan de politie.

Niet gepind

Tijdens onderzoek bleek dat er niet met de pas gepind was. De aangehouden 37-jarige uit Leeuwarden afkomstige verdachte verklaarde medelijden met de man te hebben en daarom te pas terug te willen brengen. De portemonnee zou volgens haar door vriendinnen gevonden zijn. De diefstal van de pas door haar, kon niet bewezen worden en de vrouw werd na verhoor in vrijheid gesteld. De vriendinnen waren niet te traceren.

Wees alert

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor; onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.