Bed and Breakfast eigenaar schrijft boek over de oorlogsjaren

DELEN

ASSEN – Op vrijdag 27 maart, van 19.00 uur tot 21.00 uur, wordt in Libris boekhandel Iwema aan de Gedempte Singel 11 in Assen, het boek gepresenteerd: ‘Een jochie in oorlogstijd’.

Het boek is geschreven door Joop Burgers.

Jochie in oorlogstijd

Sinds een aantal jaren heeft Joop Burgers van tijd tot tijd opgeschreven wat hij zich herinnert uit de oorlogsjaren in Leiden en omgeving.  Hij was nog geen 9 jaar oud toen ons land werd bevrijd. Zijn persoonlijke verhalen heeft hij nu opgeschreven in het boek “Een jochie in oorlogstijd”.

Het boek bevat een verzameling herinneringen. Soms niet meer dan een geheugenflits: de zang van een leeuwerik, de kreunende mensen in een deportatietrein, zijn tante Rien, zingend achter het harmonium, de wapens die verborgen lagen onder het stro in zijn vaders fabriek, een ontploffende handgranaat, de zegen van meneer pastoor.

Het project

Naast het boek is, in samenwerking met de Bonnerschool in Gieten, een apart project ontwikkeld. Dit project, op basis van de verhalen uit het boek, omvat een speciale lesbrief en een DVD bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8.

De DVD  bevat een power point presentatie over razzia’s, de hongerwinter, de voedseldroppings en de bevrijding. In aansluiting op elk onderwerp vertelt Joop een, vaak  aangrijpend, verhaal over zijn persoonlijke belevenissen als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het project richt zich op het ontwikkelen van historisch besef, de identificatie met een kind in oorlogstijd en ondersteuning bij de verwerking van de onderwerpen. Intussen zijn er al een aantal positieve reacties gekomen van scholen uit Drenthe die het project in hun school willen uitvoeren.

Bed and Breakfast ‘B&B’ eigenaar en schrijver Joop Burgers

Joop Burgers is afkomstig uit Leiden, maar woont al ruim 45 jaar in het Drentse Gieten in een prachtige Saksische boerderij uit de 17e eeuw, alwaar hij ook al een respectabel aantal jaren de bloeiende Bed and Breakfast “In de Bongerd” heeft.