Bedrijf oud-Assenaar behoort tot de gazellen

DELEN
ASSEN – In het Nederlandse bedrijfsleven is één op de tien bedrijven (met tien of meer werknemers) een snelle groeier. In totaal ging het in 2014 om bijna 6 duizend bedrijven. Het aantal werknemers bij deze bedrijven is tussen 2011 en 2014 met gemiddeld 21 procent per jaar toegenomen.

Snelle groeiers zijn vooral terug te vinden binnen de handel en de zakelijke dienstverlening. Dit meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor.

Het aantal snelle groeiers is in vergelijking met 2010 licht afgenomen, met zo’n 8 procent. In verhouding tot het totale aantal overlevende bedrijven is het aandeel echter gelijk gebleven. In totaal waren er in de onderzochte periode 54 duizend overlevende bedrijven met tien werknemers of meer. Gemiddeld nam het aantal werknemers bij al deze bedrijven jaarlijks met 6 procent af.

“ Ik ben destijds verhuist naar Rotterdam, omdat ik daar meer mogelijkheden zag dan in het Noorden, zeker op het gebied van bedrijven die in de export zaten” Andreas Giese – Dexport.nl

Om aangemerkt te worden als snelle groeier moet een bedrijf bij start van de groeimeting minimaal tien werknemers hebben en moet het aantal werknemers in drie opeenvolgende jaren gemiddeld met 10 procent of meer zijn gestegen. Binnen de groep snelle groeiers waren er ruim 400 zogeheten ‘gazellen’. Dat zijn snelle groeiers die niet ouder zijn dan vijf jaar.

Snelle groeiers vaak in handel of zakelijke dienstverlening

Eén op de vier snelle groeiers in 2014 was actief in de handel. Daarnaast was zo’n 14 procent actief in de sector verhuur en overige zakelijke diensten en ruim 13 procent in de industrie. Er waren maar weinig snelle groeiers te vinden in de sector vervoer en opslag (7 procent) en de bouwnijverheid (4 procent).
Bij de gazellen is dit beeld grotendeels gelijk. Het aandeel gazellen dat actief is de sector verhuur en overige zakelijke diensten is echter groter dan bij de snelle groeiers en het aandeel dat actief is in de industrie is kleiner.

Oud-Assenaar onder de ‘gazellen’

Het bedrijf Dexport van oud-Assenaar Andreas Giese is één van de genomineerde ‘gazellen’. Zijn bedrijf groeide de afgelopen jaren uit tot één van de toonaangevendste online marketingbureaus van Nederland. Met 15 man personeel op de loonlijst timmert de 36-jarige Giese, tegenwoordig woonachtig in Zeist, behoorlijk aan de weg vanuit het comfortabele kantoor in Bunnik.

Topspeler op internationale e-commerce markt

Giese is een ‘self-made’ ondernemer. Vanuit Assen en een studentenkamer in Groningen ooit begonnen en momenteel topspeler op het gebied van de Duitse e-commerce branche. “In 2003 startten ik met ondernemen op het internet, ik heb toen met een partner E-Marketing Support opgericht. Het vervaardigen van goed vindbare websites en deze vindbaar houden. Ik ben destijds verhuist naar Rotterdam, omdat ik daar meer mogelijkheden zag dan in het Noorden, zeker op het gebied van bedrijven die in de export zaten. Ik ben in 2006 begonnen met Dexport om ondernemers te helpen succesvol te ondernemen via het internet in met name Duitsland. Denk hierbij aan ‘branding’ opbouwen, maar ook de verkoop van onze klanten verhogen via het internet, een goed positie in zoekmachines als Google is dan essentieel”.

Dit laatste gaat het bedrijf goed af, want grote namen als Shoebys, Sunweb, FonQ, ABN-AMRO, ING etc, etc staan in de uitgebreide portfolio.

Foto © Nieuws in Assen – Andreas Giese (L) met Ben van der Burg (R)


2Divorce Assen


Bowlen in Assen