Beelden van de TT van 1925

DELEN

Beelden van de TT van 1925

De in 1922 opgerichte motorclub Assen & Omstreken was in 1925 de organisator van de eerste motorwegrace in Nederland. De start en finish waren op zaterdag 25 juli in Rolde. Het circuit liep over de 28,4 kilometer lange wegendriehoek tussen Rolde en Borger en Schoonloo. Er werd gereden over zandwegen, over bruggetjes van twee planken breed en de coureurs moesten hun machines sturen door onverharde bochten.

De gemeente Borger wilde geen geld steken in de verbetering van het circuit, waardoor de tweede Dutch TT een jaar later al verhuisde naar een nieuwe locatie even ten zuiden van Assen. Het circuit met start en finish bij de Haar was 16,5 kilometer lang. Dit circuit deed dienst met uitzondering van de oorlogsjaren dienst tot en met de 24ste TT, dat staat voor Tourist Trophy.

In 1936 ging de organisatie over van de Motorclub Assen naar de daartoe speciaal opgerichte Stichting Circuit van Drenthe. Na het derde lustrum werd de TT door de oorlog zes jaar niet verreden. In 1946 werd de draad weer opgepakt met nationale races. Een jaar later kwamen de internationale coureurs ook weer aan de start.

Lees alles over de historie van de Dutch TT Assen en bekijk de historische beelden ! Klik hier !