Bekendheid Noorderbegraafplaats Assen vergroot

DELEN

ASSEN – Wisten in 2013 veel Assenaren niet meer waar de Noorderbegraafplaats zich bevond en verwees men je meestal naar de Beilerstraat, is dankzij de media, sindsdien de bekendheid van dit participatieproject van gemeente en SNBA enorm vergroot. In de korte tijd sinds de oprichting van de SNBA in april 2014, is door haar vrijwilligers en de gemeente Assen veel werk verricht.

Dit jaar, eind maart, begint de gemeente met het aanleggen van drainage op het terrein, opdat in de komende herfst de berkenrijen langs het hoofdpad in ere kunnen worden hersteld. Dankzij een fantastische anonieme donatie kunnen dan ook zes nieuwe parkbanken worden geplaatst. Speciale aandacht zal het komend seizoen worden gegeven aan het veld met kindergraven. Het was een schokkende ervaring te ontdekken dat alleen al tussen de jaren 1951 en 1954 daar 73 levenloos geboren kinderen werden begraven. Dankzij steenhouwerij Engberts zal daar voor alle kinderen een gedenkteken kunnen worden gerealiseerd.

NLDoet!

Op 20 en 21 maart vallen de jaarlijkse, nationale vrijwilligersdagen van het Oranjefonds, NLDoet! De Noorderbegraafplaats is een van de projecten in Assen die hiervoor zijn ingeschreven. De SNBA wil graag de voortgang van het werk laten zien, donatie, zowel asl nieuwe vrijwilligers  zijn uiteraard welkom. Er is speciaal behoefte aan metselaars om vervallen muurtjes te herstellen. Op vrijdag de 20e komt wethouder Ruud Wiersema langs om ca. 13.30 uur en de volgende ochtend verwachten we de burgemeester en wethouder Albert Smit. We hebben wethouder Wiersema toegezegd de kolommen van het toegangshek van de Zuiderbegraafplaats terug te brengen in de originele kleuren zandgeel en oker en de leden van de raadsfractie van D66 hebben aangeboden op vrijdag 20 maart met dit werk te beginnen!

Ik vergeet je niet

30 mei tot 7 juni wordt de nationale week van de begraafplaats afgetrapt met een excursie voor de leden van de vereniging ‘Terebinth’ naar Assen. Na een inleiding worden de Noorder- en de Zuiderbegraafplaats bezocht. De week staat dit jaar in het teken ‘Ik vergeet je niet’ en dat thema sluit perfect aan bij ons streven zoveel mogelijk gegevens en foto’s te verzamelen van de op de Noorderbegraafplaats rustende Assenaren. De Terebinth (www.terebinth.nl) zet zich actief in voor de funeraire cultuur en het behoud van begraafplaatsen in Nederland en wij zijn trots en vereerd met hun bezoek.