Bemanning Lancaster JB154 compleet

Herdenkingsbijeenkomst en onthulling nieuwe informatiepanelen monument Anreep

DELEN

ASSEN – Op 20 oktober aanstaande is het 73 jaar geleden dat de Lancaster JB154 van het 83e Pathfinder Squadron nabij Anreep is neergestort. Zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Van zes bemanningsleden waren gegevens en foto’s bekend. Na een zoektocht van 17 jaar is nu ook de 7e vlieger bekend geworden.

Het 7e bemanningslid is Frank Ernshaw. De Royal Air Force kon aanvankelijk niet meer informatie geven dan de naam en woonplaats. Het Asser Comité Vrienden van het Lancastermonument liet vele oproepen plaatsen in de bladen in en rond Londen. Dit leverde niets op. Begin 2016 kwam via The National Archives in Londen eindelijk meer informatie beschikbaar over Frank Earnshaw, inclusief foto’s.

Op donderdag 20 oktober om 14.30 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats. Ook worden dan de nieuwe informatiepanelen onthuld met daarop de complete bemanning van de Lancaster JB154, met foto’s en een beschrijving. De bijeenkomst vindt plaats bij het monument aan het Propellerpad in Anreep, nabij het “Gat van Dries’. De heer Wil Arents van het Comité Vrienden van het Lancastermonument zal iets vertellen over de zoektocht naar het 7e bemanningslid. Ook burgemeester Marco Out zal de herdenking bijwonen.

Orginele propellerblad Lancaster nog steeds spoorloos

Vier jaar na de officiële onthulling van het monument is het originele propellerblad gestolen. Het enige teruggevonden exemplaar is ruw en met veel kracht van z’n sokkel getrokken. Een jaar later schenkt de RAF een soortgelijk propellerblad, dat tot heden nog steeds het monument siert. Het origineel is nooit meer teruggevonden.

Meer info of tips? Klik hier!


2Divorce Assen


Bowlen in Assen