Bert Koenders en Oekraïnese ambassadeur naar Assen

DELEN
Minister Koenders te gast in De Nieuwe Kolk Assen

ASSEN – Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de Oekrainse ambassadeur Olexander Horin zijn op respectievelijk zaterdag, 14 maart en vrijdag, 13 maart in Assen. Ze zijn, samen met leden van de Tweede en Eerste Kamer, het Europees parlement en vele anderen, te gast op het drie-daags mensenrechtenevenement ‘Aan Europa’s rafelende randen’.

Centraal staan acht jonge vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten in landen aan de randen van Europa. De afgelopen maanden werden ze geinterviewd in de live Skype serie ‘Vrouwenportretten’.  Nu komen ze ‘live’ naar Assen en praten over een breed scala aan onderwerpen; onder meer de oorlog in Oekraine,  de crisis in Griekenland, de positie van de Islam in Europa.

“ …er zijn zovelen die zich op hun eigen manier inzetten voor hun idealen of zich verzetten tegen onrecht maar daar nooit het nieuws voor zullen halen. Het zijn kleine bronnen van inspiratie die we van heel dichtbij, hier in Assen, willen laten zien” Ralph du Long

Onder hen zijn de Oekraïnse Olexandra Matviychuk, genomineerd voor de prestigieuze Nederlandse mensenrechtenprijs ‘Mensenrechtentulp’ en de Frans/Tunesische Samia Hathroubi, die zich inzet voor verzoening tussen spreekbuis in Frankrijk voor jonge Moslims.

Mede-organisator Ralph du Long is bijzonder blij met de komst van de acht: ‘ We horen vaak de grote verhalen van Mandela tot Malala. Maar er zijn zovelen die zich op hun eigen manier inzetten voor hun idealen of zich verzetten tegen onrecht maar daar nooit het nieuws voor zullen halen. Het zijn kleine bronnen van inspiratie die we van heel dichtbij, hier in Assen, willen laten zien. We staan wederom op een Europees keerpunt. Er is alle reden om daar meer over te weten en dan met name de rol van vrouwen daarin. Die rol is nog altijd –onterecht- onderbelicht.’

Op vrijdag, 13 maart is het hoofdprogramma van 13.00-15.30 uur in cafe Samalas, op de hoogste verdieping van warenhuis Vanderveen. Het is gratis voor publiek toegankelijk. Gedeputeerde Ard van der Tuuk heet de gasten welkom waarna er volop gelegenheid is voor het publiek om uitgebreid op de internationale ontwikkelingen in te gaan en met de acht vrouwen in gesprek te gaan.

De komst van de acht is mogelijk gemaakt door giften van bedrijven en instellingen in Assen.  Zo biedt Van der Valk Hotel Assen de vrouwen gedurende de conferentie gratis onderdak.

Europa’s rafelende randen

Vrijdag, 13 maart 13.00-15.30
Cafe Samalas, hoogste verdieping warenhuis Vanderveen
Gratis toegankelijk

Organisatie

Café Samalas
Ralph du Long
Prinsessendag