Bevrijdingsfestival Drenthe meer dan een muziekfeestje

DELEN

Assen – Bevrijdingsfestival Drenthe presenteert op 5 mei een fantastische line up met namen als Jett Rebel, Lucas Hamming en Ambassadeur van de Vrijheid Ronnie Flex & Deuxperience, maar biedt veel meer dan muziek. Ook in 2018, het Jaar van het Verzet, zijn er weer verdiepende projecten en activiteiten op het festivalterrein aan de Baggelhuizerplas.

Plein van de Vrijheid
Op het Plein van de Vrijheid vragen (non-gouvernementele) organisaties aandacht voor het thema “Geef vrijheid door”. Organisaties als Amnesty International, Rode Kruis, Prodemos, Meldpunt Discriminatie en het Veteraneninstituut zijn aanwezig met stands en bespreken thema’s gerelateerd aan Vrijheid en Vrede.

De Wasstraat
Vorig jaar met succes geïntroduceerd en daarom ook in 2018 weer terug: de Wasstraat! In de Wasstraat worden bezoekers ondergedompeld in onderdelen van een weerbare democratie. Op speelse wijze leg je een parcours met waterbeleving af, waarbij kennis, begrip en bewustzijn van de grondbeginselen van onze vrije samenleving worden bevorderd. Daarbij komen bezoekers onder andere langs drie tentoonstellingen.

Verzet in Drenthe
Het Drents Archief presenteert “Verzet in Drenthe”, waarbij een beeld wordt geschetst van zichtbaar en onzichtbaar verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog met unieke foto’s, documenten en fragmenten. In samenwerking met het Vredesmuseum worden in “Talen naar Vrede” spreekwoorden over vrede getoond. Met cartoons worden spreekwoorden uit de hele wereld over vrede tot leven gebracht. In “De Twee Gezichten van onze Bevrijders” maken festivalbezoekers kennis met de gezichten van onze bevrijders. Het Instituut voor Gelaatskunde gebruikt een fotografische techniek om beide zielen van een gezicht te laten zien.

Vijf voor vijf moment met kinderkoor AZC Ter Apel
Om 5 minuten voor 5 staat heel Nederland 5 minuten stil bij onze vrijheid. Een moment van bezinning, om vervolgens de vrijheid te vieren met een groot feest. Een kinderkoor van de Interschool in het AZC Ter Apel treedt op met twee liedjes: De Speeltuin van Marco Borsato en Mag ik dan bij jou? van Claudia de Breij. Vorig jaar trad het kinderkoor al eenmalig op tijdens een benefietavond voor War Child, in samenwerking met Wielrenclub Gaul.

Vrijheidscolleges in Drenthe
In de aanloop naar 5 mei vinden er gratis Vrijheidscolleges plaats in heel Nederland. Op Bevrijdingsfestival Drenthe geeft emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij het laatste Drentse Vrijheidscollege. De vraag die Herman Pleij opwerpt is: hoe vrij mag een mening zijn? Waar liggen de grenzen van vrijheid en waarom verschuiven ze telkens?

Een overzicht van alle activiteiten en projecten is te vinden www.bevrijdingsfestivaldrenthe.nl.