Bezoek Franse SAS veteranen Assen ‘Operatie Amherst’

DELEN

ASSEN – De Stichting Herdenking Landing Franse Parachutisten 1945 te Assen organiseert van 10 tot 12 april 2015 een bezoek van Franse SAS-veteranen die in april 1945 boven Drenthe en een deel van Friesland sprongen in het kader van Operatie Amherst.

Bij hun acties sneuvelden 33 Fransen en raakten velen gewond. Ongeveer 7 veteranen met familieleden en belangstellenden zullen in Spier, Assen, Westerbork en Appelscha herdenkingen bijwonen en Amherst monumenten bezoeken zoals het monument aan de Balkenweg in Assen.

Tot nu hebben zich nog 6 Amherst-veteranen aangemeld en ongeveer 50 familieleden en nabestaanden. Onder hen is de 93-jarige Maurice le Noury die in Spier vocht en de 89-jarige Armand Bouilloux die de aanval op de Duitse commandopost in Westerbork meemaakte.

Operatie Amherst Monument Assen

Dit monument werd in 1985 opgericht, ter nagedachtenis aan de 33 gesneuvelde Franse SAS-parachutisten die tijdens ‘Amherst’ (7-14 april 1945) hun leven gaven voor onze bevrijding. Tijdens deze operatie landden ruim 700 para’s op 47 verschillende locaties, die hoofdzakelijk in Drenthe lagen. In felle gevechten met de Duitsers hebben zij de weg voorbereid voor het Canadees-Poolse offensief, dat enkele dagen later volgde.

Het programma is als volgt

Donderdag 9 april; Aankomst bij hotel in Spier.

Vrijdag 10 april vanaf 10.00 uur ontvangst in restaurant Schortinghuis in Spier. Om 11.30 uur een herdenking bij het monument van de 2 gesneuvelde Fransen in het centrum van Spier. Na de herdenking vliegen oude vliegtuigen over en passeert de kolonne van ongeveer 170 legervoertuigen van Keep Them Rolling.

Om 15.00 uur is er een herdenking bij het Amherst-monument aan de Vaart ZZ in Assen. Daarbij zijn onder meer vertegenwoordigers van de Franse ambassade, de Provincie, deelnemende gemeenten, Nederlandse veteranen en leerlingen Nassaucollege te Assen. Het Nassaucollege heeft dit monument geadopteerd en een groep leerlingen organiseert elk jaar een herdenking. De herdenking wordt dit jaar mede gesteund door de Koninklijke Kapel Johan Willem Friso en een detachement van het 13e Luchtmobiele Bataljon uit Assen.

Na afloop van de herdenking gaan de Fransen naar het Nassaucollege te Assen waar wordt gegeten met leerlingen die Frans en koken in hun pakket hebben. Een groep Franse oud-militairen biedt tijdens het diner de school een bronzen plaquette aan.

Zaterdag 11 april is de groep Fransen de hele dag te gast bij de festiviteiten in het dorp Westerbork, met o.a. een herdenking, een optreden van de Bereden Artillerie, de aanval op het oude gemeentehuis en een defilé.
Zondagmorgen 12 april bezoeken ze Amherst-monumenten in Beilen, Orvelte en Huis ter Heide en is er om 14.00 uur een bijeenkomst in de Gereformeerde kerk in Appelscha. Aansluitend wordt bij de Stokersverlaatbrug in Appelscha een plaquette onthuld.

Maandagmorgen 13 april vertrek. Op de terugweg naar Frankrijk brengen ze een bezoek aan de Franse begraafplaats in Kapelle-Biezelinge in Zeeland, waar een aantal Amherst-para’s begraven zijn.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds, de provincie Drenthe, de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, Ooststellingwerf en de Stichting Lambers-Burger.